Днями представники опозиції заявили, що парламентська коаліція «Реформи і стабільність» може припинити своє існування, оскільки там точиться «жорстка боротьба» за владні портфелі. Регіонали спростували цю інформацію, у фракції «Блок Литвина» повідомили, що домовленості поки що виконуються, а ось комуністи зробили декілька заяв.
Лідер фракції Петро Симоненко досить дипломатично зазначив, що комуністи, як учасники коаліції, не можуть залишатися поза процесом формування всієї вертикалі влади. «Кадровий потенціал — це один із ключових інструментів будь-якої влади. Й те, хто буде призначений на ту або іншу посаду, має не останнє значення з точки зору ефективності роботи всієї системи влади», — цитує політика прес-служба КПУ.
Лідер кримських комуністів, народний депутат Леонід Грач в інтерв’ю журналістам висловився категоричніше: «Останні призначення не відповідають коаліційним домовленостям», що «може призвести до розпаду наявної коаліції в парламенті й дострокових виборів».
Офіційної заяви фракція КПУ з цього приводу ще не ухвалювала, повідомив в інтерв’ю «Голосу України» народний депутат Олександр Голуб. Наприкінці цього тижня або на початку наступного комуністи на своєму засідання мають обговорити питання стосовно свого подальшого перебування в коаліції. «Усе залежатиме від тих перемовин, які нині тривають між керівництвом нашої партії і Президентом», — додав він. А питання — чи є загроза для існування коаліції — до рішення фракції ми не коментуємо».
Парламентарій поділився, що КПУ претендує на «відповідну частину влади». «Йдеться не лише про міністерські посади, а й про виконавчу владу на місцях. Це абсолютно нормально і зрозуміло, якщо комуністи поділяють відповідальність за діяльність коаліції», — зазначив Олександр Голуб.
А ось народний депутат із фракції «Блок Литвина» Олег Зарубінський узагалі вважає, що треба коментувати «не політичну метушню, а конкретні дії». Водночас його колега по фракції Сергій Гриневецький в коментарі нашій газеті зауважив, що домовленості стосовно кадрів поки що виконуються. Проте він не відкидає, що можуть виникнути дискусії під час формування державного бюджету. Оскільки «всі коаліціанти намагатимуться втиснути у нього свої передвиборні обіцянки».
Коаліція у Верховній Раді як ніколи міцна і поповнюється новими членами, заявив народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко. А заяви окремих політиків про начебто її нестабільність — це суб’єктивна точка зору. «На сьогодні жодної офіційної заяви від уповноважених осіб Блоку Литвина Олега Зарубінського і Комуністичної партії Петра Симоненка немає. Ми чітко виконуємо всі наші домовленості й угоди», — підкреслив регіонал і порадив почекати нових призначень.
Чекаємо. Адже «кадри вирішують усе». І долю коаліції також.