Молодь нагадує уряду про квартирне питання
І просить не забути про неї під час складання держбюджету на 2010 рік. У середу представники найпотужніших молодіжних організацій передали звернення Прем’єр-міністру з проханням закласти необхідні видатки в сумі 7 мільярдів гривень для реалізації програми збільшення житлового фонду і забезпечення громадян доступним житлом.
— Молодь заведено у глухий кут. Навіть якщо працюєш, ти не можеш заробити на квартиру, — каже один з ініціаторів кампанії Олександр Солонтай. — Тому ми просимо: «Владо, будуй обіцяне!». Виконайте те, про що казали перед виборами.
Студент Євген Донець улітку закінчує Національний університет будівництва та архітектури. Як проектувати квартири, його там навчили, а от де взяти гроші на власне житло, хлопець не знає: «Я готовий створити сім’ю, та, на жаль, не можу дозволити собі таку розкіш, бо нема де жити. Треба думати про кар’єру, а ще, як, не продаючи свої органи, взяти кредит на окреме помешкання».
— Саме через відсутність житла молодь не наважується на одруження чи народження дітей, — пояснює член оргкомітету акції Євгенія Малих. — Також це одна з причин, чому сьогодні понад 50 відсотків молодих людей мріють виїхати з України.
За статистикою, сьогодні 1 мільйон 216 тисяч молодих сімей офіційно стоять на обліку як люди, що потребують поліпшення житлових умов. Щоб наглядно продемонструвати чиновникам, як рухається ця черга і якій незначній частині врешті-решт щастить отримати власні метри, молоді люди намалювали неподалік від будинку уряду план однокімнатної квартири, куди активісти з карематами та подушками намагалися потрапити будь-що.
— Квартир так мало, що поділити їх між усіма дуже складно, — вигукували вони. У результаті в уявне помешкання помістилися одиниці. Решта залишилися на вулиці.
ФОТО Сергія КОВАЛЬЧУКА.