Зважаючи на кризу, у бюджеті доцільно закласти на фінансування армії 13—14 мільярдів гривень, а її чисельність залишити на рівні 191 тисячі осіб. А ще під час формування бюджету треба відмовитися від так званих спеціального і стабілізаційного фондів. У цьому переконаний голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони, лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко.
На прес-конференції у Тернополі він заявив, що на засіданні РНБО треба визначитися з граничною чисельністю Збройних Cил. Навряд чи доцільно, за словами глави парламентського комітету, збільшувати особовий склад армії, як це мав намір зробити попередній Президент.
Він вважає упущенням Віктора Януковича те, що він оперативно не затвердив новий склад РНБО і не виніс на її засідання актуальні питання щодо силових структур, загрози повені тощо. Президент мав би виступити в парламенті зі своїм баченням ключових проблем, запропонувати пакет законопроектів для їх розв’язання. Водночас, як позитив, глава парламентського комітету відзначив швидке відновлення керованості вертикалі влади, виконавської дисципліни.
А перенесення місцевих виборів, на його думку, є порушенням. Оскільки людей позбавили права обрання влади, на що вже вказував Конституційний Суд під час організації виборів до Тернопільської обласної ради. А Верховна Рада має право призначати вибори, а не скасовувати їх. Він прогнозує, що при поверненні ситуації у правове поле, місцеві вибори відбудуться не раніше грудня 2010 року.
А газотранспортний консорціум, переконаний Анатолій Гриценко, стане стратегічною помилкою влади. Він послався на те, що свого часу понад 400 народних депутатів проголосували за те, що газотранспортна система може перебувати лише у державній власності. Він закликав усі опозиційні сили, як у парламенті, так і поза ним, об’єднатися, щоб не дати владі припуститися грубої стратегічної помилки і не потрапити у залежність «Газпрому».
Тернопільська область.