2010-й має стати роком популяризації українських замків, фортець і палаців Так вважає заступник Голови Верховної Ради України, голова оргкомітету акції «7 чудес України» Микола Томенко.
Презентуючи на вчорашній прес-конференції новий проект «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», він наголосив, що розпочата минулого року акція «7 чудесних туристичних маршрутів» триватиме кілька років. «Матеріали, які є на сьогоднішній день, засвідчують, що ми лише на початковому етапі формування таких економічно обґрунтованих і організаційно підкріплених туристичних маршрутів, які могли б конкурувати, скажімо, з європейськими», — сказав парламентарій.
«Попри достатньо велику увагу до цих об’єктів, — констатував народний обранець, — ми, на жаль, кожен рік дедалі більше їх з різних причин втрачаємо». Тому, за його словами, основною метою проведення акції є своєрідна інвентаризація, опис усіх замків, фортець та палаців країни, складання їх карти, аналіз сучасного стану, розкриття історико-культурного потенціалу і встановлення перспектив залучення у музейно-екскурсійну, готельну й туристичну сфери. А кінцевим результатом проведення акції Микола Томенко визначає розробку комплексної стратегії підтримки, реконструкції та відновлення архітектурно-історичних пам’яток за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів приватних осіб.
За словами народного депутата, схема проведення акції передбачає три етапи. На першому буде зібрано пропозиції щодо її учасників. Під час другого етапу відбудуться представлення областями своїх номінантів, а напередодні Дня туризму в Україні, 27 вересня 2010 року, стане відомий 21 фіналіст акції. Останній етап — визначення переможців шляхом експертного та інтернет-голосування — триватиме до грудня цього року. В результаті буде обрано 7 чудових замків, фортець, палаців України і 7 замків, фортець, палаців, яким найближчим часом загрожує руйнування і зникнення.