У своїх симпатіях та антипатіях ми орієнтуємося на знакові фігури політичного істеблішменту України, часто забуваючи про регіональних лідерів. А саме на їхніх плечах лежить відповідальність за прийняття рішень, від яких залежить життєдіяльність територіальних громад. Такими «робочими конячками», котрі безвідмовно тягнуть віз місцевого самоврядування, є голови обласних та районних рад, міські, селищні та сільські голови. Тож, аби країна хоч інколи віддавала належну шану своїм героям, і проводиться загальнонаціональна програма «Людина року».

Цього разу лауреатом у номінації «Регіональний лідер» став голова Запорізької обласної ради Олександр Нефьодов. Чим же виділяється Олександр Степанович з-поміж колег і які саме його ділові якості стали визначальними для прийняття рішення авторитетним журі?

У 2006 році, тобто ще на початку нинішньої каденції обласної ради, Олександр Нефьодов своєю стратегічною метою задекларував пріоритетний розвиток села, у першу чергу — підтягування дотаційних територій до рівня самодостатніх. Вирішувати цю проблему мали комплексно, створюючи сприятливі умови для проживання людей. Заручившись підтримкою депутатського корпусу, Олександр Степанович домігся не лише прийняття, а й послідовного фінансування з обласного бюджету доброго десятка соціальних програм, спрямованих на відродження сільської глибинки. Щоправда, деякі з цих проектів, як, скажімо, «Сільське подвір’я», «Шкільний автобус», були поглибленими розділами загальнодержавних програм. Але й суто запорізьких знахідок не бракувало ні тоді, ні тепер. Це — програми відродження сільських будинків культури, «Світло — селу!», «Сільський стадіон» та інші.

Багато коштів було вкладено у будівництво водогонів, бо придатної для споживання води бракує в більшості населених пунктів. І все ж головною справою Олександра Нефьодова та його команди стала газифікація сільської місцевості. Це, якщо хочете знати, критерій соціальної справедливості та відповідальності влади. За мірками запоріжців, звичайно, бо за радянських часів область посідала останнє місце в республіці за рівнем газифікації населених пунктів. І хоча під боком Донбас, це особливого ентузіазму в населення не викликає, бо щодня просіювати жужелицю — не така й приємна річ, тим паче, що вугілля дорожчає й дорожчає... Тому, хоча б що казали про ціну на природний газ, селян він влаштовує найбільше. Давно підмічено: якщо в селі з’являється блакитне паливо, туди негайно починають переїжджати люди, зростає капіталізація господарських об’єктів, швидко розвивається фермерський бізнес, а жити всім стає значно комфортніше. Зрозуміло, в таких населених пунктів з’являється перспектива розвитку на десятки років.

Цю думку й відстоює голова обласної ради в своїх численних поїздках сільськими районами. Бо тільки буваючи на місцях та спілкуючись з людьми, можна правильно оцінити ситуацію в регіоні і не втрачати відчуття реальності. До речі, нині в області навряд чи знайдеш таке село або хутірець, де хоча б раз не побував Олександр Нефьодов. А там, куди він приїжджає, неодмінно стаються зміни на краще — починають будувати газопровід чи водопровід, ремонтують клуб чи школу, оновлюють дорогу чи сільську амбулаторію...

За останні чотири роки в Запорізькій області газифіковано більше населених пунктів, ніж за весь попередній період з часу проголошення незалежності України. Причому, не завжди ситуація була для цього сприятливою. Візьмемо кінець минулого та початок нинішнього років, коли фінансово-економічна криза лютувала найбільше. І у цей час в області ввели в дію майже 40 великих і малих об’єктів з газифікації. Щоправда, левову частку фінансування їх будівництва становили кошти державного бюджету та НАК «Нафтогаз України», але й область відірвала від себе чимало для того, аби селянам жилося краще.

Лідер — не тільки той, хто націлює на щось, але й той, хто, долаючи труднощі, першим бере визначену висоту. Саме такою людиною і є Олександр Нефьодов. Принциповий і незалежний у судженнях, він, розробивши стратегію газифікації сільської місцевості, сконцентрував на виконанні пріоритетного завдання не лише зусилля депутатського корпусу, а й матеріальні ресурси регіону. А головне, вклавши душу, надав цим процесам поступальну динаміку, незворотність і завершеність дій.

На знімку: голова Запорізької обласної ради Олександр Нефьодов під час пуску газопроводу низького тиску в Бердянському районі.

Фото автора.