Голова Верховної Ради Володимир Литвин у вівторок у рамках офіційного візиту до Ірландії зустрівся з керівником групи міжпарламентських зв’язків з Україною Чарлі О’Коннором. 
Під час зустрічі В. Литвин і Ч. О’Коннор обговорили широке коло питань україно-ірландських відносин, висловивши впевненість у необхідності подальшого розвитку двосторонньої співпраці. За словами В. Литвина, «ми зацікавлені одне в одному, і дорогу нашій взаємодії нехай прокладають парламенти».
Сторони наголосили, що між нашими країнами багато спільного, а тому дуже важливо підтримувати двосторонні відносини на регулярній основі.
«Треба зробити все, щоб наші добрі наміри щодо співпраці в різних галузях були переведені у площину практичних дій», — заявив В. Литвин, зазначивши, що особливо це стосується взаємин у торговельно-економічній сфері. На його думку, товарообіг між нашими країнами, який становив торік близько 100 мільйонів доларів, має всі підстави для зростання. Для активізації економічної співпраці, на думку керівника українського парламенту, потрібне результативне завершення переговорного процесу, який триває між нашими країнами, стосовно укладення конвенції про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна. Крім того, вважає В. Литвин, цього року потрібно реалізувати перспективу підписання угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Ірландії про спрощене оформлення віз. Вільне пересування громадян наших країн, зазначив Голова Верховної Ради, «важливе для молоді та підприємців і сприятиме реалізації планів нашого співробітництва».
Під час зустрічі значну увагу було приділено питанню співпраці між нашими країнами у сфері сільського господарства. Зазначалося, що Україна є одним з провідних світових зернотрейдерів, а Ірландія спеціалізується на виробництві м’яса. У цьому контексті ірландські парламентарії висловили зацікавленість їхньої країни у налагодженні поставок зерна з України. У свою чергу В. Литвин заявив, що Україна готова працювати у цьому напрямку, тим паче що нині різко зменшилося поголів’я великої рогатої худоби, і попит на зерно всередині країни також відповідно скоротився.
В. Литвин також повідомив, що на розгляді у Верховній Раді України перебуває «два складні й важливі законопроекти, які потрібно ухвалити для того, щоб сільське господарство в Україні стало інвестиційно привабливим». Один з них — законопроект про оцінку земель, другий — про ринок землі. «У вітчизняному політикумі немає консенсусу щодо запровадження ринку землі, але нам потрібно цивілізоване законодавство і не менш цивілізована практика його застосування. Але я впевнений, що це безмежне поле для вкладання інвестицій», — зазначив глава українського парламенту.
У зустрічі також взяли участь ірландські парламентарії, які входять до складу групи міжпарламентських зв’язків з Україною. Вони, серед іншого, відзначили високий рівень роботи Надзвичайного і Повноважного Посла України в Ірландії Бориса Базилевського, який, за їхніми словами, «був великим другом Ірландського парламенту».
Також учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з Головою Сенату Парламенту Ірландії Петом Мойланом обговорив питання співпраці між нашими країнами на парламент-ському рівні. За словами В. Литвина, «спектр стосунків між Україною та Ірландією дуже широкий — від економічних до гуманітарних питань». Він наголосив на добрих перспективах подальшого розвитку двосторонніх відносин «за однієї умови: парламенти України та Ірландії мають відігравати роль їхнього локомотива».
Особливу увагу сторони приділили темі євроінтеграційних устремлінь України. «Ми налаштовані на те, щоб поглиблювати наші взаємини з Євросоюзом і розраховуємо на вашу подальшу підтримку в просуванні нашої країни до європейських структур», — зазначив В. Литвин. За його словами, Україні «надає оптимізму» резолюція Європарламенту щодо України, де вперше зафіксовано її європейські перспективи. В. Литвин також зазначив, що Україна «відчуває підтримку депутатів Ірландського парламенту і в ПАРЄ, і в Європарламенті, і в інших міжнародних парламентських організаціях».
У свою чергу П. Мойлан зазначив схожість євроінтеграційного шляху наших країн, оскільки, за його словами, «як зараз Україна прагне увійти до ЄС, так колись Ірландія докладала активних зусиль для досягнення цієї мети».
Під час зустрічі також наголошувалося на необхідності встановлення прогнозованих та стабільних взаємин між Україною та Росією, оскільки Європа в цьому зацікавлена, особливо з урахуванням того, що Україна відіграє важливу роль у транзиті енергоносіїв.
В. Литвин наприкінці зустрічі висловив сподівання, що діалог на міжпарламентському рівні буде продовжено в Києві, і запросив П. Мойлана відвідати нашу країну з візитом. Також сторони очікують, що найближчим часом в Україні розпочне роботу Посольство Ірландії.
Прес-служба Верховної Ради України.