Ухвалення законопроекту про відповідальність кінцевих бенефіціарів банків може призвести до третього перерозподілу власності в Україні. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко.
За його словами, Фонд гарантування вкладів матиме можливість завдяки дуже розмитим нормам закону за безцінь продавати активи будь-якого банку. Також у законопроекті не визначено, хто є кінцевим бенефіціаром, і тому через суди можна буде «протягувати» необхідні рішення і відбирати банківське майно. До того ж оцінювач майна буде свій.
Крім того, вважає Вадим Денисенко, черговий транш від Міжнародного валютного фонду, який Україна має отримати найближчим часом, не дасть змоги суттєво стабілізувати курс гривні.
«Згідно з офіційними даними, цей транш надійде в розмірі 4,6 мільярда доларів. Треба розуміти, що цих грошей вистачить на місяць-півтора. Коли буде наступний — невідомо», — зауважив парламентарій.
Народний депутат від фракції ВО «Батьківщина» Олександра Кужель теж вважає, що надання кредиту МВФ Україні не стабілізує курс гривні і економіку країни. «Насамперед треба звільнити главу Нацбанку Валерію Гонтареву та запустити фінансову систему управління», — зазначила вона.
Нині, за її словами, співвідношення державного боргу до ВВП становить 91 відсоток, тоді як критичний рівень не повинен перевищувати 60 відсотків.
Крім того, проблема і в тому, переконана Олександра Кужель, що державні кошти, котрі йдуть на рефінансування банків, виводяться в офшори, а країні залишають борги, збанкрутілі підприємства.