Близько півтори тисячі співробітників компанії ДТЕК щороку проходитимуть навчання в корпоративному університеті, відкриття якого відбулося в Донецьку. 
Заняття вестимуть топ-менеджери компанії та професори провідних вітчизняних та європейських бізнес-шкіл. Це перший в Україні корпоративний навчальний заклад, який пропонуватиме слухачам такий солідний рівень підготовки. «Щонайменше 80 відсотків вакансій у компанії повинні бути заповнені внутрішніми кадрами. Це наша стратегічна мета. І академія ДТЕК сприятиме реалізації мети», — зазначив генеральний директор компанії Максим Тимченко. За його словами, навчальний заклад дасть змогу розвивати управлінський персонал та стане центром інновацій та змін усередині компанії.
Підприємці кажуть, що для того, аби залишатися конкурентоспроможними, потрібно постійно опановувати нові знання і навички. В організацію академії вкладено близько 20 мільйонів гривень. У компанії, яка працює на ринку вугілля, виробництва та продажу електроенергії, підкреслюють, що, незважаючи на кризу, не відмовилися від намірів створити корпоративний університет. «Це одна із найефективніших інвестицій за останні п’ять років», — вважає генеральний директор. За парти обіцяють посадити всіх: від рядових робітників до топ-менеджерів. Зокрема, група із 15 провідних керівників розпочне навчання разом із Лондонською бізнес-школою. Крім того, партнером академії стала Києво-Могилянська бізнес-школа. До талановитих і перспективних можуть приставити персонального «коуча» (тренера). Така собі форма наставництва, але на сучасний лад. Щодо рядових робітників, то всі вони протягом кількох років також пройдуть навчання. На підприємствах, які входять до складу ДТЕК, кращих працівників відправляють здобувати вищу освіту за рахунок фірми. Таким чином мешканці індустріальних міст і селищ отримують можливість зробити кар’єру та піднятися по сходинках соціальної драбини.
У ДТЕК наголошують, що не «прив’язуватимуть» своїх співробітників умовою відпрацювати після навчання кілька років, а придумають різні форми мотивації. Компанія навіть готова делегувати досвідчених менеджерів до керівних структур управління енергетичною та вугільною галуззю. Фахівці кажуть, що сьогодні на ринку праці панує диктат роботодавця. Але вже за кілька років економіка відчуватиме кадровий голод. З іншого боку, в системі освіти існує явний дисбаланс: абітурієнти та їхні батьки віддають перевагу економічним та юридичним спеціальностям і не завжди дивляться на якість навчання. Тому приватний бізнес створює власні корпоративні навчальні заклади, «вирощуючи» зміну і готуючи професіоналів.
Фото автора.