Усі шкільні бібліотеки Прикарпаття отримають художньо-документальну трилогію «Брати грому», «Брати вогню» та «Брати просторів» письменника з Коломиї Михайла Андрусяка, за яку він цьогоріч удостоєний Національної премії імені Тараса Шевченка. 

Про це керівники області повідомили під час зустрічі з лауреатом, що проходила в кабінеті голови ОДА. «Усе, що залежить від влади у фінансовому плані, зокрема стосовно доставки та розповсюдження, ми виконаємо», — пообіцяли вони. Перші особи також заявили про свою підтримку популяризації творчості прикарпатського письменника не тільки на теренах області, а й на сході країни. «Люди мають знати правду про свою історію», — вважають вони. За словами голови ОДА Миколи Палійчука, Михайло Андрусяк своєю творчістю зробив великий внесок у те, щоб наступне покоління українців могло виховуватися на власній історії, адже трилогія є своєрідним літописом героїко-трагічного періоду українських національно-визвольних змагань.

Треба зауважити, що до останнього дня прикарпатці гадали, затвердить чи ні своїм указом Президент України Віктор Янукович рішення Шевченківського комітету про лауреатство їхнього краянина з огляду на те, що у трилогії порушено досить дражливу на сьогодні тему боротьби УПА. Сам письменник зізнається: хоч за нього і проголосували 15 із 18 членів Шевченківського комітету, він теж до останнього моменту не мав певності, чи отримає звання лауреата. «Наскільки я знаю, боротьба велася буквально до останнього штриха в підписі Президента України, особливо саме за мою трилогію», — зазначив М. Андрусяк.

Своїх «Братів...» автор писав 20 років. А про інтерес до цього видання в суспільстві свідчить хоча б те, що книжка «Брати грому» в період з 2001-го по 2009 рік пережила уже дев’ять перевидань і загальний її тираж становить 80 тисяч примірників. «Брати вогню» перевидавали чотири рази. А нині ведуться переговори і про випуск додаткового тиражу останньої книжки художньо-документальної трилогії «Брати просторів», повідомив письменник. Чергова книжка Михайла Андрусяка теж буде присвячена темі національно-визвольних змагань. Її героєм стане легендарний Василь Кук — командир «УПА-Південь» та керівник похідних груп на сході та півдні України.

Нагадаємо, що Михайло Андрусяк, який є уродженцем села Вербівці Городенківського району Івано-Франківської області, живе і працює в Коломиї. Письменникові 55 років. Він член редколегії журналу «Перевал», заступник голови обласної організації Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України. Лауреат обласної літературної премії імені Василя Стефаника, а тепер уже й Національної премії імені Т. Шевченка.

Івано-Франківськ.

На знімку: голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук вітає лауреата Шевченківської премії Михайла Андрусяка.

Фото автора та прес-служби ОДА.