Закарпаття відзначає 100-ліття з дня народження видатного письменника, етнографа та історика Федора Потушняка (1910—1960). З цієї нагоди в Національній спілці письменників України відбулася презентація книжок закарпатських авторів.
Заступник голови НСПУ Василь Шкляр сказав, що це не перша зустріч киян із закарпатською книжкою, але кожна з них стає несподіванкою, відкриттям.
Голова Закарпатської організації НСПУ Петро Ходанич ознайомив гостей із сучасним літературним процесом у краї. А головну увагу зосередив на доробках корифеїв крайового письменства Федора Потушняка і Зореслава. Творчість цих майстрів довго залишалася невідомою широкому загалу. Хоч Ф. Потушняк був серед засновників обласної письменницької організації, видав чимало книжок прози, серед них і роман «Повінь», але в тіні залишалася його поезія. Вона модерністська, отже, не вписувалася в рамки соцреалізму. А Зореслав, як капелан Карпатської січі, вважався «українським буржуазним націоналістом», тож годі було й думати про публікацію творів поета. Лише останніми роками надруковано книжки з їхнім творчим спадком. Поезія цих письменників стала відкриттям в українській літературі.
Цікавий був виступ редактора видавництва ВАТ «Закарпаття» Дмитра Федаки, який видав 18 книжок серії «Письменство Закарпаття». Він розповів про підготовку до друку книжки поезій Федора Потушняка «Мій сад» і книжки поезій та есеїв Зореслава «Блакитні ескадри». У цій серії вийшли вибрані твори Юрія Боршоша-Кум’ятського, Августина Волошина, Івана Ірлявського.
Професор Василь Химинець презентував книжку «Освіта Закарпаття». Підкреслив, що очолюваний ним творчий колектив працював над нею кілька років, адже за мету поставлено простежити стан розвитку освіти краю від першої школи в Ужгороді (1378 р.) і до нашого часу.
Директор Закарпатського держархіву Михайло Делеган ознайомив зі збірником архівних документів про Карпатську Україну. Ці унікальні документи довгі роки були під сімома замками.
Про відповідальність кожного свідомого громадянина перед минулим і майбутнім говорив народний депутат України, письменник-документаліст Станіслав Аржевітін. Він продовжує роботу над серією документальних книжок про рідне село Колочава. Акція відбулася за фінансової підтримки пана Аржевітіна, на його ж кошти придбано книжки закарпатських авторів для бібліотеки НСПУ, Товариства закарпатців у Києві.
Ужгород.