Уперше альманах, підготовлений діячами літературного гуртка «Руська трійця» Маркіяном Шашкевичем, Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем, побачив світ у Будапешті 1837 року. 
У «Русалці Дністровій» друкували матеріали з історії України, твори відродженої літератури, мовознавчі, історичні та етнографічні праці. В альманасі вперше використано не церковнослов’янську суміш, а живу народну українську мову. Можливо, саме тому книжка зазнала переслідувань місцевих церковної та світської влад. Із тисячі примірників 800 конфіскувала львівська поліція. І лише 10 березня 1910 року в Тернополі вперше в Україні побачила світ перевидана «Русалка Дністрова». Підготував альманах до перевидання викладач Бережанської (згодом — Тернопільської) гімназії Йосип Застирець. У фінансуванні допомогло жіноче культурне товариство імені княгині Ярославни в Тернополі. Примірник перевиданої «Русалки» з дарчим написом Йосипа Застирця зберігається у Львівській науковій бібліотеці імені В. Стефаника.
А в державному архіві Тернопільської області в ці дні розгорнуто експозицію, присвячену 100-річчю перевидання альманаху. Тут представлено матеріали про діячів гуртка «Руська трійця», історію видання «Русалки», публікації матеріалів Тернопільського повітового староства про дозвіл товариствам «Просвіта», «Рідна школа» на проведення у 1930 роках вечорів, присвячених пам’яті Шашкевича та появі «Русалки Дністрової». Цікавими є фрагменти статті місцевого дослідника Петра Медведика «Маркіян Шашкевич на Тернопільщині». До речі, в Тернополі в роки незалежності спробували відродити альманах «Русалка Дністрова». Через фінансову скруту виходить він нерегулярно.
Тернопільська область.