...До ІMAX — найкрутішого столичного кінотеатру, де крутять 3D-стрічки, — можна було навіть не потикатися. Ажіотаж. Інтернет обурено сповіщає: квитки на «Алісу в Країні Чудес» там розкупили за два тижні до прем’єри. Адміністрація вже й не береться за слухавку: вдосталь черг і прибутків. Станції метро й передовиці преси обліплені кучерями Джонні Деппа та Мії Васиковської (головна героїня). Утім, хто тут головний? Усюди ж бо — Джонні Депп.

До кролячої нірки масово тягнуться глядачі з райдужними окулярами на носі. Купувати диск у «піратів» нема сенсу: тривимірні фільми — для великих екранів.

...І вже не товстунців Труляля і Траляля несе в пазурах здоровенний птах, а вас, глядача. Ці колючки от-от штрикнуть в око. Причмелена гусениця видихає кальянний дим просто в обличчя. Чеширський котяра з маніякуватою усмішкою видряпує звання народного кумира — де там Коту в чоботях! Джонні Депп, попри надмір макіяжу, знову завойовує жіноцтво. Він і видається найпереконливішим з усіх живих акторів. Їм довелося зніматися перед зеленим екраном і промовляти до повітряної кульки, поки технологи малювали ззаду чудасію. Червона Королева (Хелена Бонем-Картер) не увиразнює міміку й запам’ятовується хіба що роздери-душу вереском «Голови ге-е-ть!».

Картинка від Тіма Бартона зриває з глядацького місця і всмоктує в нутро фільму. Ми вже ходимо в кіно заради самих спецефектів. У 3D гримують давні «Зоряні війни» та «Володаря кілець». Майбутньому віщують голограмне кіно. Хоча чому віщують? На останній церемонії нагородження премії Grammy Майкла Джексона «воскресили» саме голограмою. «Йому» підспівував хор живих зірок...

Ми отримуємо звідусіль імітацію — високоякісну, коштовну, котра «начісує» велетенські касові збори, бо незвична. Як от «Аватар», незважаючи на примітивний сюжет. Будь ласка, передайте ще поп-корну.

...За кілька годин «алісячі» враження вивітрюються. В обличчя мовби пшикнули різким дезодорантом — воно й минуло. Попри неймовірну графіку й запевнення, що «керролівським духом» там пахтить добряче, чогось було замало. Либонь, справжнього керролівського парадоксу.