Монографія, присвячена актуальним питанням етнонаціональних відносин в Україні, вийшла друком за сприяння облдержадміністрації та обласної ради у чернівецькому 
видавництві «Прут». 
Автор книжки «Русинство: минуле і сучасність» Ігор Буркут досліджує історію етноніма «русин» і його рух до самоназви «українець». Основна увага дослідника приділена особливостям боротьби різних етнонаціональних орієнтацій серед корінного східнослов’янського населення Галичини, Буковини і Закарпаття у ХІХ—ХХ століттях, а також становленню сучасного політичного русинства. На видання з обласного бюджету у рамках програми підтримки книговидання виділено 10 тисяч гривень.
У книжці чітко розмежовується плідна робота активістів русинських організацій Закарпаття зі збереження великих духовних скарбів автохтонного населення краю й діяльність заполітизованих структур, які ставлять вимогу незалежності «Республіки Підкарпатська Русь». Багато місця в монографії присвячено історії формування та сучасному становищу русинських громад в інших європейських державах. Видання розраховане на науковців, викладачів, аспірантів і студентів — політологів, етнологів, істориків і філологів, а також на всіх, хто цікавиться етнополітикою.