На Одещині набирає обертів сівба ранніх зернових. В області припускають, що через пізні строки початку польових робіт площі під ними скоротяться. А перевагу, найімовірніше, віддадуть пізнім культурам, тій самій кукурудзі. Очікується, загалом ярові на зерно займуть 345 тисяч гектарів.
Здавалося б, прогнози обнадійливі. Щоправда, не додає оптимізму те, що державна допомога хліборобам має швидше декларативний характер. Господарствам обіцяли підсобити паливом за пільговими цінами: частково забезпечити соляркою по 4,8 грн. за літр, тоді як ринкова ціна — 6,6 грн., і бензином АІ-80 по 4,82 грн. (на заправках — 6,7 грн.). Різниця відчутна. Але на початок березня аграрії, приміром, Ренійського району не дочекалися поставок здешевленого дизпалива. А придбати пільговий бензин можливість у сільгоспвиробників з’явилася. Але одержувати його треба аж у Тарутинському районі, розташованому за 200 кілометрів від Рені. Заявки на дешевий бензин подали лічені господарства, інші вирішили не їхати 400 кілометрів за «державним подарунком».
Посівна в області вже триває, а аграрії все ще вирішують фінансові питання. Не вдасться роздобути кошти — отож доведеться відмовлятися від низки агротехнічних заходів: підгодівлі рослин, боротьби із сільгоспшкідниками. Така «економія» може призвести до зниження валу та якості майбутнього врожаю.
У 2009 році обсяг кредитів, наданих сільгоспвиробникам області, становив 790 млн. грн. і скористалися ними 511 підприємств АПК. Нинішнього банки позичили аграріям 13 млн. грн., у стадії переговорів перебуває оформлення кредитів на 27 млн. грн. При цьому ставка досягає 28 відсотків.
Одеська область.