Більш як півстоліття пройшло від дня відкриття державної судноплавної компанії «Керченська поромна переправа». Це унікальне підприємство дало змогу скоротити на тисячу кілометрів шлях із Криму на Кавказ. Берег правий, берег лівий і всього дві з половиною милі від порту «Крим» до порту «Кавказ». 
Два пороми-криголами, які наближаються до пенсійного віку, щодня перевозять більше тисячі чоловік і 200 автомобілів. Служби прикордонного, митного контролю туляться в маленьких кімнатах, а в залі очікування часом не можуть поміститися всі пасажири.
Із кризою, що прийшла, довелося відкласти й спорудження нової будівлі порту, і придбання нових суден. Грошей вистачає лише на ремонт плавскладу. Довгі роки ведуться розмови про будівництво мосту через Керченську протоку, навіть були десятки проектів. Найдорожчий з них — близько 900 мільйонів доларів, необхідна кількість робітників — до 45 тисяч, час будівництва — 3—4 роки, що за нинішнього безробіття було б непоганим виходом. Але це все, схоже, з області фантастики...
Фото автора.