Двовладдя у Вінницькій обласній організації Товариства військових мисливців і рибалок виникло після останньої звітно-виборної конференції: новообраного керівника не визнають у Києві, незважаючи на зірки генерала на його погонах...

Більш як півтисячі колишніх людей у погонах входять до складу Вінницької громадської організації Товариства військових мисливців і рибалок. Здавалося б, між ними не може бути непорозуміння. Адже кожен із них добре знає, що таке армійська дисципліна. Незважаючи на це, частина членів організації не визнають рішення конференції про обрання нового керівника. Кандидатуру генерал-майора запасу Петра Бралатана до списків претендентів внесли під час конференції. Гарнізонна рада рекомендувала залишити на посаді колишнього керівника — прапорщика запасу В’ячеслава Мотайлова. Але делегати вчинили по-своєму.

Через декілька днів після конференції до Вінниці нагрянула комісія із столиці. «Данную конференцию считать как не состоявшуюся, а ее решения не вступившими в силу», — так записали в акті перевіряльники. Під цим документом значиться три підписи: заступника голови Центральної ради Товариства військових мисливців і рибалок Володимира Геля, начальника відділу організаційно-масової роботи Юрія Федорова та інструктора цього ж відділу Володимира Карпова. Діаметрально протилежна позиція в новообраних членів гарнізонної ради товариства. «Скасування рішення конференції не передбачено жодним документом», — вважає новообраний голова Петро Бралатан. На його думку, причина приїзду столичних «патронів» організації зовсім в іншому.

— У нас є дуже ласий об’єкт, — каже генерал-майор П. Бралатан. — Це військово-мисливське господарство «Петрик» з угіддями, озерами, зоною відпочинку з готелем і будиночками для мисливців. На все це давно накинули оком деякі чиновники. Тому їм потрібні свої люди в керівництві організацією...

Не узгодили з Києвом...

Голова комісії пан Гель уточнив: до Вінниці вони прибули, щоб перевірити скаргу членів обласної організації Товариства. У ній ідеться про порушення, що мали місце під час проведення останньої звітно-виборної конференції. Перевірка підтвердила наявність таких порушень. Про це і склали акт. Одним із порушень, на думку перевіряльників, є те, що не було узгоджено норму представництва делегатів від первинних організацій. З ким мали її узгоджувати? З Києвом, звичайно. Як стверджує комісія, це передбачено «Інструкцією про проведення виборів керівних і ревізійних органів у Товаристві військових мисливців і рибалок».

Ще одне порушення зафіксували в акті: делегати, які прибули на конференцію, не мали при собі виписок із протоколів зборів первинних організацій. Їх ще треба було скріпити печаткою. Насправді тільки шість делегатів надали такі виписки, зазначено в акті перевірки. У деяких первинних організаціях значаться лише 1—2 члени. З такої кількості мисливців Статутом не передбачено створення первинної організації. Участь у конференції представників від таких «первинок» була незаконна, стверджують перевіряльники. На їхню думку, проведену конференцію не можна вважати легітимною. Отже, прийняті на ній рішення незаконні.

Новий керівник організації генерал-майор Петро Бралатан каже, що докладно вивчив усі документи організації, тому ніяк не може погодитися із зауваженнями перевіряльників. За його словами, Центральна рада Товариства справді може скасувати рішення голови обласної організації чи ради тієї ж організації. Але зробити це можна тільки на пленумі. Скасування рішення конференції — таких дій Статут не передбачає.

— У березні Центральна рада планує провести пленум, на який буде винесено питання про скасування рішення нашої конференції, — каже Петро Бралатан. — Уже тепер можу сказати, що це рішення не матиме юридичної сили. Такого висновку дійшли також юристи, які аналізували документи нашої організації.

У зверненні, яке новообране керівництво поширює серед членів організації, наголошується, що колектив військових мисливців і рибалок є добровільною організацією. Створили її для задоволення інтересів та потреб військових мисливців і рибалок. Тому ніхто інший, як ті, хто її створював, не можуть втручатися в роботу організації.

Два зібрання в одному приміщенні

Прапорщик запасу В’ячеслав Мотайлов стверджує, що, як і раніше, має право керувати обласною організацією військових мисливців. Підставою для цього, на його думку, є висновки комісії з Києва, яка визнала конференцію нелегітимною. Нещодавно скликав засідання гарнізонної ради.

— Ми обговорили питання про оплату відпочинку на базі в «Петрику», — каже В’ячеслав Мотайлов. — Вирішили, що для членів Товариства та їхніх сімей відпочинок буде безплатний. Для решти відпочивальників вхід на базу коштуватиме п’ять гривень. Вартість інших послуг передбачена прейскурантом.

Під час засідання у тій само залі у приміщенні будинку офіцерів Повітряних сил України почали збиратися члени новообраної ради. Генерал-майор П. Бралатан розпочав засідання. Обговорили і схвалили текст звернення до всіх членів товариства. Закликали гуртуватися навколо новообраного керівництва. «У добровільній організації все повинно вирішуватися на таких само добровільних засадах, а не за вказівкою з Києва», — наголошували промовці. Не обійшлося без звинувачень, зокрема на адресу керівника військово-мисливського господарства «Петрик» пана Сіваченка.

Печатку заберуть силою

— Опоненти вилили на мою голову стільки бруду, — каже керівник військово-мисливського господарства «Петрик» Сергій Сіваченко. — Чотири рази тільки прокуратура перевіряла різні звинувачення. Не кажу вже про інші організації — податкову, санстанцію, обласну раду. Їх представники теж навідувалися з перевірками. Але ніхто з перевіряльників не встановив порушень. Тепер поширили чутку, нібито я вже все прибрав до рук — землю, господарство «Петрик», створену тут базу. Насправді державний акт на право постійного користування землею видано не мені, а військово-мисливському господарству. Зроблено це було більш як десять років тому — у 1997-му.

Сергій Сіваченко на посаді керівника господарства «Петрик» уже п’ять років. Каже, що за цей час підняв його з руїни. «Три місяці знадобилося тільки на те, щоб вивезти сміття», — наголошує співрозмовник. — Проклали на території бази відпочинку дороги, викопали криницю, створили розплідники з розведення риби, її вирощують в озері. А скільки дерев посадили!.. Відпочивальники не впізнають готель. У приміщенні провели євроремонт, передбачили всі зручності для відпочинку. Я ніколи не цурався роботи, тому не раз сам брав до рук лопату, інший інструмент...»

— Наші опоненти відверто заявили, якщо не віддамо печатку, заберуть її силою, — приєднується до розмови В’ячеслав Мотайлов. — Хіба так вирішуються питання?

— Ми звернулися до військової прокуратури Вінницького гарнізону, щоб перевірили всі документи про приналежність земельної ділянки і створеної на ній бази відпочинку, — каже генерал-майор Петро Бралатан. — Не дозволимо, щоб усе це прилипло до чиїхось рук. Не один десяток років господарством «Петрик» користувалися військові пенсіонери. А тепер хтось хоче загребти все це. Не вийде!