З приходом в країну справжнього весняного тепла, знову заговорили про небезпеку повеней. Міністерство фінансів України переконує, що грошей на протипаводкові роботи вистачає. Прес-служба відомства днями заявила, що фінансування протиповеневих заходів у березні збільшено на 32 мільйони гривень. Зокрема, МНС виділено 20 мільйонів гривень, Мінтрансзв’язку на ліквідацію льодових заторів отримало майже сім мільйонів гривень. Обласним державним адміністраціям на ремонт мереж водовідведення та запобігання руйнуванню мостів перераховано 5 мільйонів 309 тисяч гривень.
Проте у регіонах до водопілля почали готуватися ще взимку, і зараз лише виконують заплановане. Так, на Луганщині очікують, що весняне водопілля цього року носитиме більш виражений характер, порівняно з минулими періодами. Підйоми рівнів води на річці Сіверський Донець та більшості його приток можуть становити від 2 до 4,5 м. За таких умов майже на всіх річках регіону передбачається вихід води на заплаву, що може призвести до підтоплення сільськогосподарських угідь та опор ліній електропередач, розташованих вздовж річок. Існує також загроза часткового підтоплення окремих низинних частин населених пунктів, розташованих близько до річок Сіверський Донець, Красна, Айдар, Деркул, Лугань.
Місцева влада намагається попередити руйнівні наслідки повені. Зокрема, ТОВ «Луганськвода» придбало необхідні реагенти для знезараження та очищення питної води на паводковий період. На підприємствах, від роботи яких залежить життєзабезпечення області, розроблені заходи їх функціонування під час можливого затоплення територій. Крім того, створено необхідний аварійний запас пально-мастильних, будівельних та сипучих матеріалів, мішків, засобів освітлювання, захисного одягу, шанцевого інструмента. У містах та районах Луганщини, території яких можуть зазнати негативного впливу повені та паводків, уточнені плани евакуації. Для цілодобового інформування населення Луганська філія ВАТ «Укртелеком» підготувала до роботи обласну відомчу радіомережу за схемою «Хвиля».
Луганськ.
На знімку: селище Спаське Новомосковського району Дніпропетровської області вже підтоплене.
Фото Миколи М’ЯКШИКОВА (Укрінформ).