Працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області викрили осередок нелегального розповсюдження сильнодіючих і психотропних лікарських засобів. Як розповів начальник сектору цього відділу Віталій Прокопенко, у двох чоловіків, затриманих у Житомирі, було вилучено по 40 грамів щойно придбаного сильнодіючого психотропного лікарського засобу сибазон, який призначався для подальшого збуту. Того ж вечора в селі затримали іншу учасницю події — медсестру одного з лікувальних закладів області.
Під час огляду помешкання жінки було вилучено ще 120 грамів того ж сибазону. На чорному ринку один міліграм такої речовини коштує приблизно 10—15 гривень. Віталій Прокопенко стверджує: замість призначених хворим ін’єкцій цього препарату медсестра вводила звичайний фізрозчин, а психотропний засіб виносила за межі лікувального закладу. За одну зміну могла пустити не за призначенням близько ста міліграмів препарату. Кажучи простіше, крала ліки в тяжкохворих, яким вони призначалися, щоб полегшити їхні страждання, натомість створювала трагедії в інших сім’ях, перетворюючи на наркоманів членів їхніх родин.
Весь механізм цього бізнесу та інших осіб, причетних до витоку сильнодіючих і психотропних лікарських засобів у незаконний обіг, з’ясує розслідування кримінальної справи, порушеної відразу за кількома статтями КК України, — викрадення, незаконне зберігання, збут, порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних та сильнодіючих лікарських засобів.
А загалом, як прокоментував начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області Сергій Дзюбенко, лише з початку року виявлено вже шість фактів подібного нелегального бізнесу на лікарських засобах.