Україна готується знову приймати місію МВФ. Уряд країни заявив про наміри отримати черговий транш від фонду у розмірі 5 млрд. доларів на погашення дефіциту бюджету. Тим часом вітчизняні експерти ламають собі голови над тим, чи потрібні нам нові кредити, і що робити зі старими боргами. Нагадаємо, днями Прем’єр-міністр країни Микола Азаров повідомив, що державний борг України становить 93,5 % ВВП. 
— Державний борг країни досяг своєї критичної межі, — розповів на вчорашній прес-конференції заступник директора Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАНУ Валерій Новицький. — Сьогодні розмір зовнішнього боргу дорівнює витратам на соціальну сферу, культуру та оборону разом.
Загальна сума боргу країни — колосально велика, — переконаний виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко:
— Та водночас, для нас ситуація з зовнішніми боргами не така погана, як може здатися. Близько 100 млрд. доларів Україна заборгувала іноземним кредиторам. Сюди входять кошти, які завинила держава. Це близько 25 млрд. дол. Решта — борги українського банківського, приватного сектору. А тому величина власне державного боргу, порівняно з іншими країнами, не така вже й критична. До того ж ми очікуємо, що у 2010 році ситуація почне вирівнюватися і стабілізуватися. За прогнозами Міжнародного фонду Блейзер, цього року економічне зростання становитиме 3—4 відсотки. Це, звичайно, мало, але це все одно не падіння, не стагнація, а зростання.
Разом із цим експерт запевняє, що без співпраці з МВФ Україна може сама з боргами не впоратися. «МВФ — найдешевший грошовий ресурс на світових ринках, з найнижчими відсотковими ставками по кредитах. Говорити про те, що нам ці кошти не потрібні, можна лише за умови, що є альтернативні джерела надходження фінансів», — каже пан Устенко. І якщо наша країна очікувані кошти все ж отримає, це, буцімто, допоможе їй реструктуризувати борги, запустити економіку та підтримувати гривню.
— Якщо МВФ прийде до нас, — каже пан Устенко, — то ми матимемо ще близько 10 млрд. доларів кредиту. Адже свої кошти можуть спрямувати й інші міжнародні організації і структури. Та головне, щоб фінанси були спрямовані на реформи, а не на проїдання.
Погоджується з цією думкою і Валерій Новицький: «Гроші потрібні лише за умови, що їх із розумом потім буде використано. Треба мати програму соціально-економічного розвитку. Щоб кошти було витрачено не на тактичні цілі, а на стратегічні. Але Україна ще ніколи не брала в борг із розумом, так, щоб потім про це не пожалкувати».
Наостанок, обидва експерти зійшлися на думці: сподіватися на те, що МВФ пробачить Україні борги, не варто.