Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко повідомив, що у квітні парламент має оголосити конкурс на заміщення вакансій чотирьох членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, що призначаються за квотою парламенту.
Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення складається з восьми осіб. З них чотири — призначаються Верховною Радою і чотири — Президентом. Термін їхніх повноважень — п’ять років. Національна рада є повноважною при призначенні не менше шести її членів.
Нині у всіх призначених Верховною Радою членів Національної ради закінчився визначений законом п’ятирічний термін перебування на посаді. М. Томенко наголошує, що у зв’язку із вищезазначеним, враховуючи те, що законом передбачено припинення повноважень членів Національної ради, актуальним є питання прийняття відповідної постанови, а також призначення нових представників згідно з порядком призначення членів Національної ради Верховною Радою.
Говорячи про розгляд можливих кандидатур у Верховній Раді, М. Томенко зауважив, що «четвірка» від парламенту не повинна бути «четвіркою» від конкретних комерційних каналів чи партій. Це повинні бути авторитетні в медіа-спільноті фахівці», вважає заступник Голови Верховної Ради. На його думку, парламент повинен якнайшвидше навести лад у цьому питанні для того, «щоб Нацрада знову стала конституційним незалежним органом, а не структурою при адміністрації Президента або при одному з комерційних каналів», повідомляє прес-служба Миколи Томенка.