Продовження кредитування української економіки за рахунок МВФ та Світового банку — це шлях в нікуди, який призведе до втрати незалежності. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко під час засідання «круглого столу» на тему: «Головні загрози економічній безпеці України». «Україна вже втратила свою незалежність, у першу чергу — в економічному плані, — вважає політик. — Коли країна сидить на голці зовнішніх запозичень до такого ступеня, що наші рішення не є суверенними, але ми змушені на них погоджуватися, це не самостійна економічна політика»,
Ще однією ситуацією, яка веде в нікуди, А. Гриценко назвав ідею міжнародного аудиту діяльності попереднього уряду. «Цим ми ще раз визнаємо відсутність своєї незалежності», — зазначив депутат і запропонував обмежитися внутрішнім аудитом.
Водночас парламентарій бачить і певні плюси: складна економічна ситуація стимулюватиме владу до проведення реформ. Проте мінусом стане відсутність незалежності при прийнятті важливих економічних рішень.
Головною проблемою для України та її національної безпеки голова комітету вважає «присутність бізнесу у владі». «Перші рішення підтверджують, що відділити бізнес від влади буде неможливо, — сказав А. Гриценко. — Створення комітету з економічних реформ це ще раз підтверджує. Хороша ідея, але туди увійшли люди, які представляють номенклатуру, там немає вчених і експертів». Іншою серйозною проблемою політик назвав суперечності між завищеними соціальними очікуваннями після виборів та реальними можливостями влади. Складною, прогнозує А. Гриценко, буде і реакція парламенту щодо питань, спрямованих на глибинні зміни в соціальній сфері, енергетиці, ЖКГ.
Схожу думку висловив і глава Всеукраїнського співтовариства вчених-економістів Олександр Кендюхов: «Україна перебуває на межі втрати економічної незалежності. Корабель української економіки впевнено йде на дно». Яскравим проявом цього, з його слів, є відсутність продовольчої безпеки — сьогодні вигідніше завозити картоплю з Африки, а сало — з Бразилії.
У свою чергу член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Віктор Лисицький також вважає згубною економічну політику, коли Україна живе виключно за рахунок зовнішніх запозичень. «Ніхто і ніколи нам не дасть гроші на Заході для створення в Україні конкурентних переваг. Тому Україні треба бути самостійнішою у виборі економічної траєкторії», — наголосив експерт.