Проблеми атестації наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації обговорювали члени Комітету з питань науки і освіти на черговому засіданні.
Наголошувалось, що процес атестації наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації й досі неврегульовано. Законодавчо невизначеними залишаються статус, права, повноваження, завдання та принципи роботи основних суб’єктів атестаційного процесу. Окрім того, часта зміна процедури і порядку атестації на здобуття наукових ступенів та вчених звань ставить претендентів у нерівні умови.
Голова комітету Володимир Полохало підкреслив: «...Питання щодо атестації наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, які пропонується врегулювати цим законопроектом, уже давно перебувають під пильним поглядом громадськості».
Народні депутати рекомендували Верховній Раді прийняти законопроект за основу, оскільки він визначає правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку державної системи атестації, а також основні принципи діяльності, статус, функції, повноваження Вищої атестаційної комісії України.