У суботу Прем’єр-міністр Микола Азаров провів нараду з керівництвом «постблокадного» Києва та дав йому три місяці на виправлення ситуації. Щоправда, до проблем, на яких зупинився прем’єр, а саме: катастрофічний стан доріг і тротуарів, зношеність ліфтового господарства, вивезення сміття, освітлення вулиць, безпека на вулицях, безперебійне електро- та водопостачання, функціонування міських колекторів, стан комунального транспорту, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги без покращення їх якості, можна додати десятки інших, не менш важливих. Наприклад, хіба можна оминути масове розкрадання комунального майна чи сотень гектарів столичної землі або рейдерське захоплення книгарень, бібліотек чи видавництв? Зрештою, належну оцінку роботі київської міської влади нещодавно дала й Верховна Рада.

Тому «питання ставиться жорстко: або поліпшуйте свою роботу, або добровільно пишіть заяви. Уряд готовий вам допомогти, але відповідальність за стан міста повинні нести особисто міський голова Леонід Черновецький та глави райдержадміністрацій», — зазначив М. Азаров та наголосив, що для цього відводиться максимум три місяці.  А щоб столичні чиновники не розслаблялися, за виправленням помилок наглядатиме віце-прем’єр із питань регіональної політики Віктор Тихонов. Та й сам прем’єр має намір особисто відслідковувати стан справ і контролювати, як столична влада вирішує проблеми Києва. Окрім того, міністри фінансів та економіки разом із віце-прем’єром Сергієм Тігіпком мають розглянути проект держбюджету на 2010 рік через призму підготовки до Євро-2012 та в контексті виконання Києвом столичних функцій. У зв’язку із цим нагадаємо, що під час виборчої кампанії Віктор Янукович обіцяв «повернути столиці незаконно вилучені урядом Тимошенко 7,5 мільярда гривень та збільшити державне фінансування розвитку Києва мінімум вдвічі».  Також В. Янукович гарантував, що в разі обрання його Президентом з держбюджету «буде профінансовано будівництво метрополітену на Троєщину, Теремки і Виноградар, буде виділено кошти на реконструкцію найважливіших транспортних розв’язок, ремонт житлового фонду та київських доріг» та ін. Висновки про виконання цих обіцянок зможемо зробити після внесення проекту держбюджету на 2010 рік. Однак зараз перед прем’єром стоїть завдання оптимізації, тобто скорочення бюджетних видатків. І одним з перших кроків такої оптимізації має стати скорочення роздутих штатів Київської міськдержадміністрації. Зокрема, звернувши увагу на необхідність вирішення проблеми управління столичним господарством, М. Азаров наголосив на необхідності скорочення великої кількості «зайвих посад» перших заступників і заступників київського міського голови. «Скоротіть кількість нероб, чітко поставте перед кожним управлінням завдання. Залиште лише два перших заступники. Скоротіть кількість заступників, раціонально і чітко визначте відповідальність кожного заступника за певну ділянку роботи», — закликав він Л. Черновецького.

Отже, що чекає київських чиновників «максимум через три місяці» та що передбачатимуть обіцяні М. Азаровим жорсткі заходи? Тим паче, що вже сьогодні з урахуванням проблем, що накопичилися у столиці, зрозуміло, що їх не вдасться розв’язати не те що протягом трьох місяців, але, дай Боже, щоб хоча б протягом трьох років у столиці було створене «достойне середовище для проживання громадян». Враховуючи це, можна прогнозувати чималі кадрові зміни на владному олімпі Києва. І якщо про проведення ще одних дочасних виборів київської влади не йтиметься, то серед заступників Л. Черновецького таки мають з’явитися нові кадри. Також не можна виключати ухвалення законопроекту про розмежування повноважень Київського міського голови та глави Київської міськдержадміністрації з наступним звільненням Л. Черновецького з останньої посади. І хоч такий підхід не відповідає рішенню Конституційного Суду, який встановив, що на посаду голови КМДА призначається особа, обрана Київським міським головою, останні приклади законотворення не дозволяють нам відкидати таку можливість.

Керівників областей залучать до підготовки бюджету

Президент Віктор Янукович доручив Прем’єр-міністру Миколі Азарову підготувати програму невідкладних заходів для виходу з кризи. Про це вони домовилися вчора під час зустрічі в Адміністрації Президента. Очікується, її розглядатимуть за участю народних депутатів, фахівців, експертів та представників громадськості на урядовому засіданні, повідомляє прес-служба Президента.

Микола Азаров доповів главі держави перший варіант проекту бюджету поточного року, а також основні параметри, на які уряд планує вийти у ході розробки цього документа. Глава держави нагадав, що нових керівників регіонів вже можна залучати до бюджетного процесу, «щоб вони бачили, на що можуть розраховувати».