Севастополь

Минулої суботи близько чотирьохсот севастопольців мітингували на площі ім. П. Нахімова. Недосвідченим у політиці обивателям розібратися у тонкощах вимог мітингувальників було важко. З одного боку, активісти під переважаючими над різнобарвною політичною символікою прапорами Партії регіонів вітали рішення Віктора Януковича призначити міністром освіти та науки Дмитра Табачника. Що однозначно свідчить про підтримку мітингувальниками кадрової політики нового Президента. З іншого боку, вимагали від глави держави негайно звільнити від обійманої посади голову Севастопольської міськдержадміністрації Сергія Куніцина.
Приводом для того, щоб спробувати поквапити Президента у прийнятті кадрових рішень, стало, мабуть, скасування робочої поїздки до Севастополя Президента наприкінці минулого тижня.
Нагадаємо: очікувалося, що у ході недавнього відвідування Криму В. Янукович мав приїхати до Севастополя і представити нового керівника СМДА. За неофіційною інформацією, головне крісло тут повинен був зайняти голова міськради — одночасно лідер міської організації Партії регіонів — Валерій Саратов.
У ЗМІ встигли повідомити, що в день візиту буде обмежений рух автотранспорту центральними вулицями. Уздовж основних магістралей міста оперативно з’явилися білборди та сіті-лайти з текстом «Севастопольці вітають Президента України Віктора Януковича». З’ясувалося, що поспішали й витрачалися (за повідомленнями в Інтернеті, за наочну агітацію заплатили близько двохсот тисяч гривень) передчасно — Президент представив нових кримських керівників у Сімферополі. Кадрові перестановки у Севастополі відбулися тільки у міліції, прокуратурі та міському управлінні СБУ. Того само дня міністр оборони Михайло Єжель представив підлеглим нового командувача ВМСУ віце-адмірала Віктора Максимова.
На цьому, власне кажучи, зміни на севастопольському владному олімпі і обмежилися. А Севастополь Віктор Янукович у своїй промові у Сімферополі згадав у зв’язку з майбутнім 9 Травня спільним парадом українських і російських військових моряків.
Суботній мітинг деякі міські журналісти й політичні експерти вважали «ведмежою послугою» Валерію Саратову, наданою його прихильниками: загальновідомо, що Віктор Янукович любить партійну дисципліну й не любить, коли на нього намагаються чинити тиск. Особливо — під час прийняття кадрових рішень. Нехай навіть, коли такий тиск набуває мітингових форм. До слова, учасники мітингу й не приховували, що організований захід був з використанням «партійного ресурсу» Партії регіонів: голови деяких райрад особисто контролювали відправлення спецрейсів автобусів з мітингувальниками на центральну міську площу.