Учора Совєт Федерації РФ ухвалив спеціальну заяву «Про ситуацію в Україні». Голова міжнародного комітету Костянтин Косачов пояснив, що «ми за готовність палати до участі, без жодних обмежень, попередніх умов, у багатосторонніх і двосторонніх форматах обговорення ситуації в Україні».

Тобто, можна припустити, що Совєт Федерації простягає Верховній Раді руку дружби. Але при цьому Косачов уточнив, що подальший формат парламентської взаємодії залежатиме й від готовності українських колег до таких контактів. Коротше, поворот на 180 градусів. Російські інформаційні агентства свої головні новини назвали: «Сенат виходить на зв’язок», «Сенатори мають намір установити діалог з українським парламентом», «Совєт Федерації має намір надати підтримку виконанню мінських домовленостей».
Але, як то кажуть, хоч скільки говори «халва», в роті солодше не стане. Рівно рік тому саме Совєт Федерації дозволила своєму президентові ввести війська в Україну, щоб «захистити росіян». Голова Валентина Матвієнко позицію Совєта тоді роз’яснила так: президент, заручившись згодою СФ, відповідно до конституції, зможе, коли «це буде необхідно», направити російських військових в Україну. Потім мілітаристський хор сенаторів легітимізував війну.
З Києва політичний пейзаж бачиться в інших кольорах. Коли Совєт Федерації не ухвалюватиме заяви, а заборонить із російського воєнторгу у величезних кількостях надсилати на південний схід військову техніку й зброю, тоді й можна буде поговорити.
А поки щодня Росія відправляє в Україну колони військової техніки й зброї, а сенатори заявляють: усе має вирішуватися виключно політичними засобами. Це називається цинізм.

Москва.