Конституційна рада Казахстану не бачить законних перешкод для оголошення дострокових виборів президента країни. Таке рішення було ухвалено цього тижня і означає, що вже навесні відбудеться голосування. Ініціювала перенесення термінів виборів Рада Асамблеї народу Казахстану (сенат). У тексті звернення зазначалося, що дострокові вибори сприятимуть «зміцненню миру та єдності в країні». Нурсултан Назарбаєв є президентом із 1991 року. Згідно з конституцією Казахстану, одну людину не можна обрати на цю посаду більш як на два терміни. Виняток зроблено для першого президента Республіки Казахстан. Цікаво, що на останній термін Назарбаєва також було обрано на дострокових виборах. Тоді, 2011 року, він отримав 95 відсотків голосів виборців. Нинішнє рішення захопило опозицію країни зненацька. «Голос України» попросив прокоментувати ситуацію громадського діяча Єрмека Наримбаєва.

— На вашу думку, що спричинило дострокові вибори президента цього разу?
— Дострокові вибори — це вже наша казахська традиція. Дочасно в нас обирають не тільки президента, а й парламент. І завжди головна мета — захопити опозицію зненацька. У той момент, коли ініціатор виборів (влада) до них готовий, а опозиція — ні. З цієї причини опозиція втрачає мінімум 30 відсотків свого потенціалу. Якщо проводити футбольну аналогію, то в нас один із учасників гри є одночасно і гравцем, і суддею, що призначає дату проведення матчу.
— А яке офіційне пояснення передчасного голосування?
— Мовляв, треба згуртуватися, підтримати президента... Але чому підтримка президента повинна виявлятися саме так? Навпаки, в усьому світі дострокові вибори означають кризу влади, недовіру до неї громадськості й необхідність підтвердження її репутації. Логічно? Тому аргументація із логікою жодним чином не поєднуються.
— Чи має Нурсултан Назарбаєв гідних супротивників на виборах?
— З огляду на радянське минуле й російську колонізацію майже 40 відсотків населення Казахстану — російськомовне. А згідно із законом кандидат у президенти повинен вільно володіти казахською мовою. Отож певна частина потужних конкурентів відпадає уже на цьому етапі. Бо приблизно третина лідерів опозиції є суто російськомовною і може претендувати тільки на міністерські чи депутатські посади...
— Парадокс. Люди, які виступають за більшу незалежність Казахстану від Росії, спотикаються об російську мову?
— Так. Але цей закон правильний. Справді, мову своєї країни треба вивчати й вільно неї володіти.
— Якщо не зупинятися на персоналіях, чи очікуєте ви зміни влади?
— Практично жодних шансів на це немає. Зміни влади не відбудеться. Але навіть сама участь опозиційних лідерів у виборах може її послабити. Тому нині влада прагне не допустити опозицію навіть до участі у виборах, до виступів з трибун, у ЗМІ. До речі, серед можливих кандидатів — головний редактор журналу «ADAM bol» Гульжан Ергалієва, яка постраждала через Україну. Журнал опублікував статтю про події на Донбасі, де була фраза, що для України ця війна справедлива. Акемат (міська управа) міста Алмати вирішив, що цю фразу можна розцінити як пропаганду війни, і вимагає закриття журналу попри те, що інші видання вільно публікують статті з позицією «ДНР-ЛНР». Зараз триває суд. Узагалі в провладних колах нині дивна позиція. З одного боку, було засуджено на п’ять років казахстанця, який воював на боці «ДНР-ЛНР». З другого — влада закриває очі на пропаганду в ЗМІ самопроголошених республік.

Інтерв’ю взяла Наталя ФІЛІПЧУК.

Нурсултан Назарбаєв.