Вісім найстаріших, найкрасивіших, воістину легендарних дерев перемогли у конкурсі «Видатні дерева Тернопільщини», організованому обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді. Скажімо, біля липи в селі Чернихівцях Збаразького району любив відпочивати Іван Франко, коли приїжджав сюди, а партизанський командир Сидір Ковпак під час рейду збирав наради під красенем-дубом, який росте в урочищі «Малинник» (Підволочиський район). Його ще нарекли королем. 

Зрештою, перемогли не так дерева, як дослідники, котрі цікавляться проблемами дендрології, та їхні наставники. Загалом участь у конкурсі взяли понад 120 навчальних закладів. Найцікавіші дослідження запропонували школярі з Борщівського, Бучацького, Зборівського і Підволочиського районів.

До речі, в області є дев’ять дендрологічних парків, керівники яких залучають до співпраці учнівську молодь. І педагоги, і екологи, і лісівники вважають, що природоохоронні заходи ефективні тоді, коли любити, охороняти природу привчають змалку.

Переможцям конкурсу вручили пам’ятні дипломи і подарували третє доповнене видання Червоної книги України «Тваринний і рослинний світ».

Цікаво, що регіональний конкурс, який уже не перший рік організовують на Тернопільщині, переріс у всеукраїнський. Тепер уже в країні визначатимуть 50 найвідоміших дерев.