ВАТ «Лисичанська сода», найімовірніше, повернеться у власність держави. Принаймні керівники області хочуть через суди забрати завод у власника і не дати розкрасти його остаточно. Як розповів перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Ареф’єв, до розв’язання проблем на ВАТ «Лисичанська сода» планують підключити силові структури.
Купуючи «Лиссоду», власник обіцяв інвестувати у розвиток підприємства значні суми, налагодити співробітництво із провідними компаніями Європи та врегулювати відносини з «Газом України». Однак нічого із задуманого зроблено не було. Замість цього, керівництво підприємства почало процедуру самобанкрутства, мета якої — ліквідувати підприємство. Зараз «Лиссода» працює на застарілому обладнанні й потребує багатомільйонних уливань в оновлення виробництва. Основна проблема «Лисичанської соди» — критична собівартість продукції через високі ціни на газ. Із цієї причини, а також через зниження ділової активності в Україні, зупинилися кілька скляних заводів — основних споживачів кальцинованої соди.
Днями у керівників області відбулася розмова із представником власника, котрий повідомив, що без пуску підприємства неможливо зробити низку розрахунків із кредиторами, й попросив допомогти з відновленням виробництва. Однак, за словами Юрія Ареф’єва, влада не має права втручатися у справи приватного підприємства. Але й залишатися байдужими до загибелі такого великого українського підприємства не можна.
Тому влада Луганщини планує за допомогою силових структур з’ясувати, наскільки легітимним було виведення зі структури підприємства двох його підрозділів, а також знайти причини невиплати зарплати протягом чотирьох місяців. Крім того, перший заступник голови облдержадміністрації попросив представників прокуратури та СБУ дуже серйозно поставитися до питання законності дій нинішніх власників заводу ще й тому, що через заборгованість ВАТ «Лисичанська сода» на межі банкрутства опинилося державне підприємство «Лисичанська ТЕЦ».
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.