Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала всіх громадян України та світу провести першого березня спільну акцію на підтримку народного депутата, члена ПАРЄ Надії Савченко.
«Ми просимо всіх, хто зможе, першого березня о 13.00 прийти на Софійську площу і спільно помолитись за Україну, за мир і за нашу Надію, щоб вона в ці важкі дні, коли її життя знаходиться на межі, відчула підтримку», — заявила Ю. Тимошенко під час учорашньої прес-конференції.
«Надія Савченко голодує за Україну, за мир у нашій державі, за припинення агресії Кремля, вона голодує для того, щоб у нас були сили йти і боротися», — наголосила політик. Водночас вона зазначила, що сьогодні 76-й день голодовки української льотчиці: «Шість днів тому вона відмовилась від будь-якої медикаментозної підтримки, і сьогодні рахунок іде на дні, виживе Надія чи ні».
Лідер «Батьківщини» повідомила, що в середу в Москві на прохання адвокатів Надії відбувається чергове судове засідання, під час якого захист порушить питання щодо негайного звільнення та надання їй невідкладної медичної допомоги. За словами Ю. Тимошенко, Надія «вже ледь дихає», і висловила сподівання, що «керівник Росії все ж таки звільнить заручника, якою є Надія Савченко, або хоча б змінить запобіжний захід».
Крім того, «Батьківщина» звернулася до організації «Лікарі без кордонів» та до Червоного Хреста з проханням докласти всіх можливих зусиль для забезпечення допуску до Надії Савченко лікарів для надання їй не залежної від Кремля медичної допомоги.
«Ми просимо всіх, хто має можливість комунікації з керівництвом Росії, звернутися до них для того, щоб забезпечити доступ незалежних лікарів до Наді: сьогодні потрібно все зробити, щоб наш справжній герой, наш боєць, мужня людина не загинула у кремлівських застінках. Це наш святий обов’язок, наш моральний обов’язок — боротися за Надю і за героїв», — наголосила Юлія Тимошенко.

***

Учора Московський міськсуд підтвердив своє попереднє рішення і залишив українську льотчицю Надію Савченко під вартою до 13 травня. Про це повідомив її адвокат Микола Полозов у себе в Твіттері. Як зазначає Полозов, слідство було зобов’язане запитати в МЗС РФ інформацію про наявність у Савченко міжнародного імунітету, однак не зробило цього. Ще один адвокат українки Марк Фейгін заявив, що в постанові про з’єднання кримінальних справ сплило нове звинувачення — за ч. 1 ст. 356 КК: жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням (...) на окупованій території, застосування у збройному конфлікті засобів і методів, заборонених міжнародним договором Російської Федерації (карається позбавленням волі на строк до двадцяти років). 
Тим часом Надія продовжує голодовку.

Вл. інф.