Тиждень, що минає, показав: кадрові призначення регіоналів — окремі — стають своєрідним прологом протестних акцій, які можуть відбутися в країні.
«Голос України» тиждень тому звертав увагу на те, що переможці президентських перегонів формують уряд «без права на помилку». І не тільки тому, що треба виправляти ситуацію в економіці, а й тому, що треба врахувати той шлях, який пройшло українське суспільство за останні п’ять років. Але...
Не встигли урядовці навіть трохи нагріти свої крісла, як їхні заяви дали підгрунтя для критики. Хоча — за доброю традицією — в усіх країнах світу новим можновладцям дають 100 днів для того, щоб визначити вектор руху країни.
Першим спровокував критику своїх колег по новій коаліції віце-прем’єр Сергій Тігіпко. На його заяву про необхідність підвищення ціни на газ і комунальних тарифів вкрай негативно зреагували комуністи вустами свого лідера Петра Симоненка. Щоправда, на думку оглядачів, ліві у такий спосіб намагаються зберегти свій вплив на електорат, хоча й розуміють: уряд змушений робити непопулярні кроки. А тому вони, мовляв, критикуватимуть, але надто залежні від регіоналів, щоб заважати урядовцям. Однак спрогнозувати, що буде далі, ніхто не візьметься. Адже, скажімо, спершу було заявлено про те, що нові соціальні стандарти, затверджені законодавчо, уряд запровадить найближчим часом. Однак цими днями прес-секретар Прем’єр-міністра заявив, що їхнє запровадження можливе лише з 1 липня. А заборгованість за минулий і першу половину поточного погасять до кінця року.
Ще одним «збурювачем» спокою став міністр освіти Дмитро Табачник. Його заяви про мову тестування, про перехід до вступних іспитів наклалися на його публічні заяви в опозиційний період щодо української мови, Галичини і тому подібне. Відтак студентство швидко мобілізувалося і провело низку акцій. Окрім того, на адресу міністра пролунала критика з вуст заступника глави адміністрації Президента Ганни Герман. Після цього з керівником освітньої галузі мав розмову Віктор Янукович, після якої Дмитро Табачник зробив заяву, що його політичні переконання не впливатимуть на професійну діяльність. Підтримали новоспеченого міністра і ректори деяких столичних вузів.
А тим часом регіонали почали формувати власну владну вертикаль. Як заявив учора в Донецьку прем’єр Микола Азаров, вона буде сформована до кінця наступного тижня. А розпочалася КАДРИль заміною керівництва Автономної Республіки Крим. У відставку подали і Голова Верховної Ради автономії, і голова місцевого уряду. Зауважимо: члени Партії регіонів. Звернімо увагу на те, що кримський уряд очолив народний депутат України Василь Джарти, колишній міський голова Єнакієвого, один з керівників виборчого штабу Віктора Януковича. У свою чергу колишній Голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко очолив державну виконавчу владу на Херсонщині.
Окрім того, багатьох оглядачів вразили кадрові перестановки у Міністерстві внутрішніх справ, де ключові позиції посіли вихідці переважно із Донецька. Недаремно навіть у виданні відомого представника Партії регіонів Ріната Ахметова визнали, що «МВС: особиста гвардія гаранта».
Натомість опозиція ніяк не може дійти згоди. БЮТ і представники дрібних політичних сил, що входили до блоку «Наша Україна — Народна самооборона», підписали угоду про формування об’єднаної опозиції й утворили координаційну раду, головою якої обрали Юлію Тимошенко. Проте фракція «НУ—НС», за словами Миколи Мартиненка, не збирається входити до об’єднаної опозиції. Цим він спростував слова «тіньового» прем’єра Сергія Соболєва про те, що існують домовленості між БЮТ і «НУ—НС» про формування єдиної опозиції. Одним словом: наша пісня гарна й нова, починаєм її знову.
Суперечливі чутки надходили і з Генеральної прокуратури. Спершу з’явилася інформація про усунення Галини Клімович з посади керівника спеціальної групи, яка розслідує справу про отруєння Віктора Ющенка. Однак керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко спростував цю інформацію. Як й інформацію про те, що слідство перейде під кураторство заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна.
Не забігатимемо наперед, однак, схоже, наступного тижня основним джерелом інформації стане Верховна Рада, де має відбутися кілька цікавих подій.