Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив чергове звернення до Генеральної прокуратури стосовно ситуації, яка склалася довкола ТОВ «Книгарня «Сяйво». Народний депутат просить надати інформацію щодо стану врегулювання конфлікту та законності дій кожного з його учасників, повідомили в секретаріаті заступника Голови Верховної Ради України.
М. Томенко зазначив, що на сьогоднішній день вхід до книгарні «Сяйво» заблоковано вантажівками. У свою чергу, Головне управління МВС у Києві повідомило, що під час службової перевірки встановлено, що справді на тротуарі біля будівлі книгарні «Сяйво» по вулиці Великій Васильківській, на порушення вимог правил дорожнього руху, розміщено два вантажні автомобілі «КрАЗ». Вищезазначені транспортні засоби належать дочірньому підприємству «Управління спеціальних машин №2» відкритого акціонерного товариства «Будмеханізація», яке уклало договір оренди з народним депутатом від Партії регіонів щодо їх передачі в тимчасове платне користування строком на один місяць.
Заступник глави парламенту переконаний, що поява цих машин біля книгарні наводить на думку про активну зацікавленість конкретного народного депутата в цьому приміщенні. Зважаючи на це та враховуючи, що йдеться про народного депутата від Партії регіонів, Микола Томенко також звернувся до Президента України з проханням розібратися в ситуації.
З огляду на широкий резонанс ситуації із захопленням книгарні «Сяйво» в суспільстві та її невизначеність на сьогодні, М. Томенко попросив Генерального прокурора розглянути матеріали перевірок, проведених ГУ МВС України у м. Києві, та надати інформацію щодо поточного стану врегулювання конфлікту. «Такі мої звернення до Генеральної прокуратури та Президента повинні розставити крапки над «і» у справі книгарні «Сяйво» та з’ясувати: організатори цього дійства — команда Леоніда Черновецького чи народні депутати Партії регіонів», — наголосив політик.
*** 
У перших кадрових призначеннях нової влади домінує партійно-політичний та регіональних підхід. Таку думку М. Томенко висловив у програмі «Ранковий іспит» на радіо «ЕРА-fm». «Проблема перших призначень членів уряду, голів обласних адміністрацій тощо в тому, що вони проводяться фактично виключно за партійно-політичною ознакою, так званим квотним принципом з домінуванням приналежності до певних регіонів», — зазначив він.
Водночас політик переконаний: якщо проаналізувати професійний склад уряду, то «збіг професійної діяльності нинішніх міністрів із повноваженнями міністерства — швидше виключення із правила, ніж правило». «Стосовно голів обласних адміністрацій, то перші призначення засвідчують, що ці посади зайняли здебільшого регіональні керівники Партії регіонів», — сказав Микола Томенко. Додавши, що не обов’язково керівник Партії регіонів в області є тією людиною, яка може об’єднати регіон та забезпечити ефективну роботу місцевих органів влади.
Заступник глави парламенту нагадав, що за результатами таких призначень уже є один прецедент. Так, працівники Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Луганській області звернулися до Президента з проханням припинити призначення на ключові керівні посади в органи внутрішніх справ виключно вихідців із Донецької області.
М. Томенко вважає, що якщо влада хоче з повагою ставитися до всіх регіонів та регіональних еліт, вона повинна «зупинити переселення державних службовців з Донецької області на всю територію України, а обирати тих професійних людей у регіонах, які користуються повагою». «Нова влада поки що не взяла за основу професійний та відповідальний підхід, а дотримується партійно-політичного та регіонального», — підсумував народний депутат.
Насамкінець заступник Голови Верховної Ради зазначив: «Свого часу багато говорилося про так званий «кумізм» у кадровій політиці Віктора Ющенка, на жаль, «родинні» призначення стають нормою і для нинішньої влади».