Цю тему обговорювали вчора на прес-конференції політологи. Експерти зійшлися на думці, що нові призначення в уряді та адміністрації Президента, через які низка народних депутатів склали свої мандати, не несуть жодних загроз для парламентської більшості.
«Усе відбудеться швидко, автоматично, без шуму і пилу», — заявив голова правління Центру прикладних технологій «Пента» Володимир Фесенко. А його колега, професор політології НаУКМА Олексій Гарань висловив припущення, що розмивання коаліції не відбудеться з огляду на те, що існує принцип ротації. На місце людей, які залишили депутатські лави, за виборчими списками прийдуть їхні наступники, підкреслив він.
«Коаліція існуватиме, але ні на що не впливатиме в нашій країні», — переконаний Володимир Фесенко. Його підтримав і директор Київського інституту управління імені Горшеніна Кость Бондаренко. «Згідно з Конституцією функція у коаліції лише одна: проголосувати за кандидатуру Прем’єр-міністра, яку подає Президент. Все. Більше жодного впливу вона не має», — сказав експерт.
Водночас Володимир Фесенко загострив увагу: якщо президентство Віктора Ющенка закінчувалося нагородною хвилею, то президентство Віктора Януковича починається з кадрової нагородної хвилі.
«Значна частина призначень в уряді й призначення голів облдержадміністрацій — це нагорода за вірність і гарну службу під час виборчої кампанії», — підкреслив політолог. Він припустив, що незабаром суспільство чекатиме друга хвиля призначень, оскільки доведеться змінювати деяких нинішніх «професіоналів».