Наша газета неодноразово торкалася проблем у вітчизняному гандболі. На жаль, часи, коли знаменита «золота» команда Ігоря Турчина київський «Спартак» царювала в Європі та СРСР впродовж півтора десятка років, давно вже минули. І тепер вони згадуються, мов світла казка. Звісно, то був феномен, котрий навіть зафіксувала знаменита Книга рекордів Гіннесса.
Нині український гандбол переживає, на жаль, не зірковий період. Тримається він лише на ентузіастах. А національна федерація, котру очолює Владислав Миленький, мало чим допомагає. До речі, її каденція завершилася ще наприкінці минулого року. Однак керівники ФГУ надумали купу причин для того, щоб перенести звітно-виборчий конгрес.
Але час цієї події, котрої дуже побоюються ті, хто не бажає якісних змін, невблаганно наближається. Вона має відбутися в столичному Будинку вчителя 20 березня. Цьому заходу й була присвячена прес-конференція, участь у якій взяли олімпійські чемпіони Зінаїда Турчина (найкраща гандболістка ХХ сторіччя, а тепер президент клубу «Спартак», Київ), Тетяна Кочергіна-Макарець (професор, завідувачка кафедри Національного університету імені Тараса Шевченка), Михайло Іщенко, а ще — чемпіон світу і володар Кубка Європи Олександр Шипенко (нині — генеральний директор об’єднання «Українська гандбольна ліга»), заслужений тренер СРСР і України, чинний наставник чоловічої збірної країни Леонід Захаров, генеральний секретар ФГУ, майстер спорту, арбітр зі світовим авторитетом, член Комісії арбітражного трибуналу Європейської федерації гандболу Віктор Коноплястий.
На прес-конференції побував кореспондент «Голосу України» і ставив запитання цим дуже шановним людям.
Зінаїда Турчина (на знімку) відзначила, що приводом для зустрічі стало нинішнє незавидне становище цього колись популярного і успішного в Україні виду спорту. До речі, торік виповнилося сто років українському гандболу. Однак віковий ювілей пройшов непоміченим.
Зінаїда Михайлівна також сказала, що «нинішнє керівництво національної федерації гандболу незнайоме з цим видом спорту, з його особливостями, а тому не може плідно захищати його інтереси, а тільки тримається за свої посади». Вона зазначила, що сьогодні від керівництва гандболом цілеспрямовано відтіснили професіоналів, результатом чого стало проведення змагань в аварійних приміщеннях, а пошуком спонсорів вимушені займатися тренери команд.
До речі, з роботи в ФГУ звільнили олімпійських чемпіонок Галину Захарову і Ольгу Зубарєву. Так само вчинили з Віктором Коноплястим. Але це рішення стосовно генерального секретаря викликає лише сміх у обізнаних, бо призначати на цю посаду і звільнення з неї має право тільки конгрес.
Поспіхом видали «вовчий білет» і Леоніду Захарову. Але і тут промахнулися. З тренерами національних збірних контракти укладає Міністерство у справах сім’ї, молоді і сорту. А ця організація вважає роботу пана Захарова успішною. І контракту з ним не розривала.
Сам авторитетний тренер нагадав, що 2009 року жіноча українська збірна посіла лише 17-е місце на чемпіонаті світу в Китаї, а на початку нинішнього року чоловіча команда не подолала груповий етап на чемпіонаті Європи в Австрії. Він зазначив, що відбір виконавців до збірних усіх розрядів гранично звузився, а на клубному рівні українські команди «вилітають» уже на перших-других стадіях єврокубків. Пан Захаров переконаний, що таке становище і є наслідком деструктивних дій і рішень ФГУ на чолі з Владиславом Миленьким.
— То хто здатний в такий складний час потягти цього «воза»? — запитали Зінаїду Турчину.
— Я і мої однодумці підтримуємо кандидатуру Валерія Третякова. Він — майстер спорту з гандболу, а тепер — заступник міністра МНС. Склав прекрасну і глибоку програму відродження нашого виду спорту. Керівництво на демократичних засадах здійснюватиме передовсім апарат професіоналів. А основним законотворчим органом має стати Рада федерації. Передбачно також створення Опікунської ради, до якої за попередньою домовленістю мають увійти народні депутати: Герой України В’ячеслав Богуслаєв, Сергій Гриневецький і Віталій Курило. Одне слово, планується багато корисного і цікавого. От тільки б не заважали.
— А не боїтеся, що ваші опоненти знову намагатимуться зірвати конгрес або вдадуться до якихось інших кроків?
— За Третякова голосуватимемо ми і делегати з усіх міст, де добре розвинений наш вид спорту. Віримо, що гандбол в Україні переможе...
Фото Івана ТИХОГО (Укрінформ).