«Ваша Величносте, Грамотність!» — таку назву мав конкурс на краще написання диктанту з української мови, який відбувся у державному університеті імені Івана Франка. Започаткували його випускники інституту філології і журналістики цього ВНЗ Тетяна і Денис Трифонови.
Проводився конкурс утретє. Спочатку в ньому брали участь тільки студенти-філологи, наступного року змагання стало загальноуніверситетським, а цього разу диктант писали студенти з університетів Львова, Луцька, Рівного, Тернополя і, звичайно, Житомира.
Житомирським студентам рідні стіни не допомогли — перша премія дісталася Марії Дублик з Тернополя, друга — Павлу Рейгерту з Рівного, третя — Ларисі Лісовій з Луцька, які отримали відповідно півтори тисячі, тисячу і 500 гривень. Завідувач кафедри української мови Житомирського держуніверситету Галина Гримашевич визнає: за характером помилок одразу здогадувалася, хто автор, бо студенти зі Львова чи Тернополя не допустили огріхів, які характерні зрусифікованому Житомиру.
Організатори конкурсу зазначають, що грамотність останнім часом значно погіршилась, чому сприяє і недорікуватість можновладців. Філологи вважають, що конкурс слід оголосити загальноукраїнським і проводити під патронатом Міністерства освіти і науки.
Житомир.