Безперечно, крапку у справі про вибух у житловому будинку в Орджонікідзе на Дніпропетровщині, поставить суд. З-під уламків зруйнованого під’їзду дістали шістьох людей. Жінка, яка опинилася в епіцентрі вибуху і отримала 60% опіків тіла, померла в лікарні.

Згідно з висновками спеціальної комісії Територіального управління Держгірпромнагляду України в Дніпропетровській області, головна причина нещасного випадку — несанкціоноване втручання в систему газопостачання. Комісія стверджує, що власник квартири на першому поверсі самовільно під’єднав до діючої системи газопостачання квартири опалювальний котел, розташований у сусідньому приміщенні теплогенераторної комунально-побутового об’єкта (у перукарні). Під’єднання було виконано негерметично, газ витікав і через міжповерхові отвори для інженерних комунікацій потрапляв на другий поверх, де й накопичився у вибухонебезпечних обсягах. Коли хазяйка горішньої квартири відкрила кран гарячої води, автоматично спрацював запальник газового водонагрівача і пролунав вибух.

З цією версією не погоджуються жителі міста і, зокрема, мешканці цього будинку, про що вони заявили публічно. Головний редактор газети «Бізнес-Нікополь» Віктор Артеменко ініціював незалежне журналістське розслідування. Після спілкування з мешканцями на місці трагедії і в сусідніх будинках, а також з працівниками міськгазу, міліції, лікарями, чимало запитань залишилися без відповіді. Чому, наприклад, газ, який піднявся з квартири Володимира Сириці (його звинувачують у несанкціонованому втручанні в систему газопостачання), не вийшов через витяжні отвори на вулицю, а накопичився у квартирі на другому поверсі? За словами адвоката Віктора Петечка, сам Володимир Сириця, власник перукарні, стверджує, що жодних неправомірних дій не здійснював. Крім того, розповів, що у перший же день до нього в лікарню прийшли працівники чи то міськгазу, чи то ЖЕКу і взяли ключ від перукарні. Отже, оглядали приміщення без нього, і як там опинився гумовий шланг, який нібито свідчить про незаконне під’єднання до газопостачання, він не знає.

І ще: якби газ витікав саме у квартирі Сириці, то він першим почув би запах, та й, найімовірніше, «вибухнула» б саме його кухня. А вона, на диво, залишилася неушкодженою. Чоловіка витягли з-під завалів зруйнованої спальні.

Зате запах газу чули в іншому місці. Мешканець постраждалого будинку Іван Спірін стверджує, що за десять днів до трагедії він був у квартирі, де стався вибух: господиня запросила його подивитися, чому не гріють батареї. Заодно повідомила, що у неї взяли на перевірку газовий лічильник. А після того, як його поставили назад, сказав він, вона скаржилася на запах газу у квартирі.

Цей факт підтвердила ще одна мешканка будинку, яка розмовляла із загиблою у день вибуху, — та скаржилася, що викликала газову службу, але газівники не поспішають — обіцяють приїхати пізніше.

Усе це дає підстави для припущення: газовий лічильник встановили неякісно, і, швидше за все, такий потужний вибух стався не тому, що в квартирі накопичилося багато газу, який проник через якісь шпарини (жінку давно б уже рятували від отруєння!), а тому, що в той момент, коли вона відкрила кран гарячої води і автоматично увімкнувся водонагрівач, під тиском зірвало газовий вентиль і газ струменем хлинув у квартиру.

На це припущення мешканців потерпілого будинку наштовхує ще один факт: після трагедії подали газ до вцілілих під’їздів, а через кілька днів на вулиці з’явився його стійкий запах. Проте цього разу газівники не забарилися на виклик.