Саме так — «Харківщина: перші та вперше. 50 розповідей» — називається книжка, яка нещодавно побачила світ у Харкові й стала результатом праці цікавого творчого колективу. Амбітний проект створення популярного видання про піонерські досягнення харків’ян започаткувало Управління у справах сім’ї та молоді Харківської обласної державної адміністрації. До реалізації проекту було запрошено студентів історичного факультету Харківського національного університету імені Каразіна з їх керманичем — директором Центру краєзнавства професором Сергієм Куделком. Перед авторами постало завдання не тільки знайти «перших», а й викласти свої історії у доступній для школярів формі, створити яскраву мозаїчну картину — розсип фактів, захоплюючих історій і повчальних відомостей про першість харків’ян в Україні та світі.
Студенти відповідально поставилися до доручення, редакційна колегія у складі вчених і представників облдержадміністрації підтримала потужну творчу енергію молодих авторів. Так з’явилися історії про першого українського авіаконструктора Степана Гризодубова та аеронавта Михайла Лаврентьєва, першу вітчизняну радіостанцію і перший переклад українською Євангелія, першу українську газету («Харьковский еженедельник», 1812 р.) і перший в СРСР клуб таеквондо (1978 р.), перші в Україні ляльковий і музичний театри, перший український хмарочос і найбільшу площу Європи. А чи всі знають, що саме в Харкові у 1898 році на замовлення меценатів і просвітників Алчевських було встановлено перший у світі пам’ятник Т.Г. Шевченку? Що саме харківські вчені створили перший у світі атлас зворотного боку Місяця, розшифрували писемність індіанців майя, довели явище фагоцитозу, започаткували в СРСР переливання крові? Навряд чи знають всі, хто цікавиться вітчизняною історією, що перша в Російській імперії університетська лекція українською мовою пролунала 
в 1907 році в Харкові з вуст видатного українського вченого Миколи Сумцова. І ті «вперше» чи «перший» — на кожній сторінці.
Книжка вийшла змістовна, інформативна, містить багато рідкісних світлин і має привабливий вигляд. Її приємно й повчально прочитати не тільки юному читачеві, а й знавцеві історії рідного краю чи країни. Бо не можна обійняти неосяжне. А Харків — це дивний, неосяжний світ людей і ідей.
Обмеженість накладу вже зробила книжку бібліографічною рідкістю. Але, презентуючи оригінальне видання в широкому колі студентів, школярів, ректорів харківських вузів і вчителів, його автори повідомили про продовження проекту. До роботи над наступним випуском запрошено всіх студентів і старшокласників міста. Схоже, зі своїм завданням —викликати інтерес до історії краю і почуття гордості за своїх попередників — автори блискуче впоралися.