Нині контейнери в міських дворах переповнені відходами, які по кілька днів не вивозять. Але вже через кілька місяців тернопільське сміття буде нарозхват, обіцяють представники британської компанії «Грін Енерджі» в Україні. Вони презентували в міській раді новий сміттєпереробний комплекс. Технологія американська, за нею працюють п’ять транснаціональних компаній, які умовно поділили між собою країни світу. Одна з них — «Грін Енерджі» — прийшла в Україну, і Тернопіль може стати її пілотним проектом. На теренах колишнього Союзу аналогічний завод уже працює у Санкт-Петербурзі, щоправда, іншої компанії. «Зелена енергія» (так перекладається назва британської компанії) обіцяє 95 відсотків сміття перетворити на екологічно чисту електричну енергію.

Умови, як на нинішній час, фантастичні. Інвестори не просять ні копійки бюджетних коштів, хоча саме будівництво комплексу їм стане в 200 мільйонів гривень. Частково фінансування ведеться за рахунок програм Кіотського протоколу. Натомість уся енергія, яка вироблятиметься зі сміття, належатиме компанії. Її вона продаватиме українській державі на загальних умовах. Очікується, що вкладені кошти окупляться за дванадцять років. Переробка сміття здійснюватиметься шляхом високотемпературного піролізу. Його спочатку подрібнять, потім зроблять гранули, які спалять на газ, а вже з газу вироблятимуть електроенергію. Шлаки, які утворюються при цьому, можна використати для виробництва будівельних матеріалів, а гарячу воду й пару — для обігріву приміщень. Ні запаху, ні диму при цьому не буде, обіцяють представники компанії. Наразі відбувається екологічна експертиза установки. Першу її чергу обіцяють ввести лише за дев’ять—дванадцять місяців. Працюватиме комплекс цілодобово, його обслуговуватимуть приблизно 200 працівників.

Від мешканців міста вимагається... продукувати побільше сміття. До речі, компанія може переробити й відходи з Малашівського полігона, де вони накопичувались більше тридцяти років. У неї є технологія очищення старих сміттєзвалищ. У свою чергу, міський голова Роман Заставний запевнив, що тарифи на вивезення сміття в найближчі три-чотири роки для мешканців обласного центру не підвищуватимуть. Для сміттєпереробного комплексу пропонується земельна ділянка в районі комбайнового заводу, а також котельня. Сам завод нині фактично мертвий, але виробництво можна оживити за рахунок сусідства з комплексом саме завдяки отриманню теплової та електричної енергії. За словами міського голови, суттєво доведеться відкоригувати й плани будівництва полігона зі зберігання побутових відходів у Миролюбівці. Такої потужності, як планувалося, він без потреби.

У ході презентації Роман Заставний нагадував факіра, який витягнув із потаємної кишені козирну карту. Дев’ять місяців його критикували за невирішення проблеми з побутовими відходами, і раптом — така вигідна пропозиція. Не дивно, що дехто, в тому числі депутати міської ради, доволі скептично сприйняли її. Мовляв, чергова ідея-фікс. Тим не менше угоду з дочірньою представницею британської компанії заплановано укласти до кінця цього тижня. Щоправда, невідомо, куди вивозитиме побутові відходи Тернопіль, поки збудують сміттєпереробний комплекс? Міська влада збирається знову йти на поклін до мешканців Малашівців, які з літа блокують в’їзд на полігон.