Товстий шар льоду, який цими вихідними поховав під собою десятки тонн риби, тепер загрожує не лише річковим мешканцям, а й Київській ГЕС. Як повідомляється, під час наради міжвідомчої комісії при Державному комітеті водного господарства України виникло питання, чи витримає дамба обсяги льоду, яких не було з 1970 року. Для того, щоб уся ця крига не пішла на ГЕС, застосують піротехнічні засоби, повідомив директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарських екологічних проблем Анатолій Яцик.
Тим часом півметровий лід — не єдина загроза з боку столичної ГЕС. Передусім, за словами науковця, нині важливо не допустити змивів води із заплав на території 30-кілометрової Чорнобильської зони, щоб у Дніпро не пішла нова хвиля радіоактивного забруднення. Адже на дні Київського моря лежить 90 млн. кубометрів радіоактивного мулу, а відтак спуски води на каскадах гідроелектростанції необхідно проводити вчасно й повільно.
Тим не менше Анатолій Яцик вважає правильним рішення про спуск води 12 березня. Однак, «коли на міжвідомчій комісії при Державному комітеті водного господарства ухвалювалося це рішення, то вчені внесли пропозицію, що одночасно треба розкришити кригу — щоб рибу не придушити. Воду спустили, а цього не зробили». Як наслідок, десятки тонн риби на мілководді придушило півметровим шаром льоду. Деякі екологи вже сьогодні передрікають загибель усьому живому на мілководді Київського моря та можливість отруєння води в столиці.