Так коротко можна визначити цілі й завдання законопроекту «Про сприяння розвитку малого та середнього підприємництва», автором якого є народний депутат Олег Ляшко.
Обґрунтовуючи необхідність прийняття документа, законотворець акцентує увагу на тому, що одним із основних шляхів виходу держави з фінансово-економічної кризи є створення належних умов розвитку малого та середнього бізнесу. Ключовим моментом у вирішенні цього завдання є удосконалення чинного законодавства України в частині зменшення податкового та адміністративного навантаження на мале та середнє підприємництво.
Законопроектом спрощується процедура виділення фізичним особам-підприємцям або підприємствам земельних ділянок, державного та комунального майна для передачі в оренду без права викупу та передачі в суборенду.
Передбачено сприяння розвитку пріоритетних для певної територіальної громади видів діяльності шляхом звільнення на один рік фізичних осіб-підприємців або підприємств, які віднесені законом до малих, від сплати місцевих податків і зборів та орендної плати за користування комунальним майном.
Визначена чітка система застосування штрафних санкцій до виробників із зазначенням максимального розміру.
За результатами перевірок органів державного контролю проектом пропонується надати можливість фізичним особам-підприємцям та підприємствам усунути виявлені порушення протягом 30 днів без застосування до них санкцій.
Передбачено, що підприємці, які не мають найманих осіб і займаються виключно виробництвом, сплачують виключно місцеві податки і збори, пов’язані з підприємницькою діяльністю.
Прийняття законопроекту знизить адміністративне та податкове навантаження на малий бізнес, сприятиме розвитку ділового середовища в Україні, збільшить зацікавленість осіб у започаткуванні власної справи, стимулюватиме створення нових робочих місць, забезпечить збільшення надходжень до Державного бюджету України, а також створить умови для розвитку середнього класу в Україні.