Україна — одна із 25 країн світу, де заборонено насильство над дітьми в будь-яких проявах.
Питання законодавчого забезпечення і практики захисту дітей від насильства обговорювали на засіданні «круглого столу», який організували Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму і Проект Ради Європи зі зміцнення та захисту прав жінок та дітей в Україні (TRES).
Відкриваючи захід, голова комітету Павло Костенко зазначив, що Верховна Рада вже прийняла низку законів щодо захисту дітей від фізичного та психічного насильства, жорстокого поводження з дітьми, сексуальної експлуатації тощо. Зокрема, з метою посилення соціального і правового захисту дитинства 5 березня 2009 року було ухвалено Закон «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року». На засіданні зазначалося, що значну увагу в документі відведено захисту прав дітей різних категорій, запобіганню соціального сирітства, подоланню бездоглядності та безпритульності дітей, боротьбі з використанням дитячої праці, торгівлею дітьми тощо.
Крім цього, у Верховній Раді готується до ратифікації Конвенція Ради Європи № 201 про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення. Ратифікація цього документа, на думку народних депутатів, сприятиме створенню ефективного механізму боротьби з сексуальною експлуатацією дітей, зокрема дитячою порнографією і проституцією. Учасники «круглого столу» також зазначили, що Україна — одна із 25 країн світу, яка повністю заборонила на законодавчому рівні насильство над дітьми в будь-яких проявах.
Однак, за словами промовців, проблема насильства над дітьми залишається актуальною для України. Тому вкрай важливою сьогодні є думка фахівців щодо низки питань відповідної проблематики. А саме — конкретних кроків з виконання Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року»; створення дієвого механізму виявлення та реагування на випадки насильства над дітьми; аналізу необхідних законодавчих змін з огляду на перспективу ратифікації Конвенції Ради Європи № 201; практики захисту прав та соціальної підтримки дитини, яка зазнала насильства; можливостей захисту потерпілої дитини в судовому процесі.
За підсумками «круглого столу» ухвалено рішення про створення робочої групи з метою підготовки відповідних змін до чинного законодавства, які передбачали б удосконалення системи захисту дітей від насильства в Україні.
Підвищені іменні — студентам
Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому проект постанови про внесення змін до постанови Верховної Ради України «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих закладів освіти» (щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України)».
На засіданні наголошувалось, що розміри іменних стипендій парламенту для студентів залишаються на рівні 2007 року і становлять 532 гривні для ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації та 638,4 гривні для ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації. Для порівняння: розмір академічної стипендії Президента України — відповідно, 800 та 1000 гривень, а іменних і академічних стипендій Кабінету Міністрів — 700 та 850 гривень.
Отже, пропонується встановити 500 іменних стипендій Верховної Ради: 175 у розмірі 900 гривень — студентам ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації та 325 стипендій у розмірі 1200 гривень — студентам ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації.
Стипендії призначатимуть згідно з наказами керівників центральних органів виконавчої влади щороку з 1 вересня на один навчальний рік.
* * *
Комітет з питань науки і освіти рекомендує також парламенту прийняти в другому читанні та в цілому проект постанови про внесення змін до постанови Верховної Ради України «Про заснування соціальних стипендій Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей із малозабезпечених сімей».
Проект підготовлено з метою приведення розміру соціальних стипендій Верховної Ради для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей із малозабезпечених сімей у відповідність з розмірами академічних та іменних стипендій, упроваджених іншими гілками влади.
Пропонується заснувати 150 соціальних стипендій розміром 750 гривень для студентів ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації та 900 гривень — для студентів ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації.
Згідно з проектом постанови, ці стипендії виплачуватимуть додатково до інших стипендій або грантів. Розподілятиме їх Міністерство освіти і науки між центральними органами виконавчої влади, яким підпорядковані вищі навчальні заклади.