Президенту України Віктору Януковичу загрожує переформування його команди. Про це заявив під час «круглого столу» «Соціально-політичні виклики для української влади у 2010 році» голова наглядової ради БФ «Співдружність» Сергій Телешун.
Він вважає: глава держави зіткнеться з лобіюванням корпоративних інтересів основних груп впливу. Зокрема, Блоку Литвина, КПУ, а також тих, хто ще прийде у коаліцію. Отже, перед Президентом постане завдання переформовувати команду під конкретні цілі.
На думку Сергія Телешуна, новообраний уряд потрібен не тільки для реформ, а й для стабілізації влади. Він нагадав, що колишні президенти приходили до влади на хвилі очікувань, ейфорії, а Віктор Янукович — у період роздратування і зневіри громадян в ефективність влади. Тому нині для нього найголовніше — реалізуватись.
На думку експерта, заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова не тільки представлятиме інтереси глави держави в Кабінеті Міністрів, а разом із Сергієм Тігіпком стане публічним комунікатором проведення реформ. У свою чергу, глава адміністрації повинен створити найефективніші умови для Президента і забезпечити його інформаційним, інтелектуальним та публічним супроводом у відносинах насамперед з урядом, опозицією і можливими партнерами. Окрім того, має зменшити вплив інших людей на кадрову політику.
А ось чи зможе адміністрація Президента стати центром креативних ідей, а її глава Сергій Льовочкін вести ідеологічну складову політики Віктора Януковича, оптимально реалізуючи його повноваження як консультативно-дорадчого органу і формуючи кадровий потенціал, залишається питанням?
Сергій Телешун переконаний, що серед нових облич у владі з’являться «свої, перевірені» професіонали, які не створюватимуть конкуренції, але намагатимуться максимально себе реалізувати. За рахунок цих людей буде спроба відновити вертикаль влади, стабілізувати ситуацію в державі та створити можливість хоча б для деяких реформ.
Голова наглядової ради БФ «Співдружність» розповів, що коаліція не задоволена призначеннями в новоствореному уряді. Багато виникає запитань щодо голови СБУ, деяких міністрів, зокрема науки і освіти. Вони стануть фігурантами інформаційних скандалів. «Я не виключаю, що тут задіяні не тільки опоненти з націонал-демократичного табору, а й частина представників регіоналів, які проти призначення Дмитра Табачника міністром», — зазначив Сергій Телешун.