Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, який сьогодні позиціонує себе опозиційно до влади, зібрав у Львові велику прес-конференцію. Однак журналістів цікавила не лише його опозиційна діяльність, а й теми, за якими він співпрацюватиме з владою. Томенко на це відповів так:
— Попередньо я домовився, щоб провести соціальну телевізійну рекламу законопроекту (який уже прийнято, надруковано, а ініціатива — моя), що не дуже любить українська молодь, адже він стосується обмеження продажу і споживання слабоалкогольних напоїв у громадських місцях. Три роки я переконував, що це треба зробити. Ми прирівняли пиво та слабоалкогольні напої до виду алкогольних. На жаль, як стало зрозуміло з першого моніторингу, ні громадськість до цього не готова, ні міліція. Тому я хотів би провести таку кампанію спільно з вами, щоб нагадати, що українці завжди були культурною нацією, і закликати до вихованості людей. Це той напрям, який, сподіваюся, підтримуватиме і коаліція. Або мій останній законопроект спільно з Євгеном Сусловим стосовно повноважень студентського самоврядування. Найважливіше, за що ми боролися і до чого активно спонукали студенти, то це 0,5 відсотка спецфонду, які тепер є грошима студентського самоврядування. Для великих київських та й львівських вузів це може становити близько півмільйона гривень. Однак затверджено, що 30 відсотків з них ідуть на участь студентів у наукових розробках та наукових конференціях, щоб це не витрачалося на дискотеки, а на важливі речі студентського життя.
Засновник фонду «Справедлива країна» презентував у Львові і свій новий проект — «Слуханка для української малечі», підготовлений спільно з Національною радіокомпанією. Львівщині для шкіл передали 400 дисків з п’ятнадцятитисячного накладу (за кількістю шкіл у державі), який розходиться сьогодні Україною.
Микола Томенко у Львові розповів і про те, що має велике бажання продовжити свій проект «7 чудес України». І це будуть, можливо, туристичні маршрути або замки та фортеці України. Щоб остаточно визначитися з темою, він має намір зустрітися і порадитися з інтелектуалами Галичини.
Однак не лише на національно-культурній тематиці зосередився у Львові Микола Томенко. Під час прес-конференції заступник Голови Верховної Ради зізнався, що стурбований питаннями об’єднання опозиції, налагодження її конструктивної діяльності в стінах Верховної Ради і опозиції в широкому сенсі — в регіонах. Ішлося про так звану опозиційну вертикаль, яку теж потрібно вибудувати. Якщо місцеве самоврядування має більше займатися соціальними проблемами, то на обласному рівні депутати покликані скеровувати свої думки більше в бік політичний. Щодо Львівщини, то як має діяти опозиція, коли вона є реально владою? І це, теж зовсім непросте, питання зачепив Микола Томенко в місті Лева.
Щодо народних депутатів-опозиціонерів, то в стінах Верховної Ради вони мають з’являтися не раз на тиждень, а, як наголосив заступник Голови Верховної Ради, щоденно засідати й активно працювати, щоб не допустити антидержавних рішень. «Ми завжди повинні мати 151 голос, контрольний пакет (хоч би як справа складалася, хоч би хто куди  перебіг і перейшов), але не допустити ціннісних змін Конституції. 151 мають триматися як «останній кордон».
Микола Томенко під час прес-конференції у Львові.
***
А в інтерв’ю «Газете по-киевски» заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зазначив, що команда Леоніда Черновецького реалізує проект «заповнення Києва тисячами тимчасових споруд», або так званих МАФів (малих архітектурних форм).
Микола Томенко, як повідомляє його прес-служба, зауважив, що проект, яким передбачається розмістити у Києві більше п’яти тисяч малих архітектурних форм, «є ненормальним з точки зору не лише архітектури та культури, а й із точки зору торгівлі». «Найсумніше, що нова архітектура від команди Черновецького здебільшого алкогольна», — наголосив М. Томенко та пояснив, що в таких МАФах переважно продають дешеве пиво на розлив. «Якщо ситуація не зміниться, то можна прогнозувати, що ближчим часом у них продаватимуть дешеву горілку», — підсумував політик.
Заступник Голови Верховної Ради М. Томенко звернувся до уряду з вимогою на своєму засіданні стосовно ситуації у Києві, яке проанонсоване на суботу, розглянути це питання та «зупинити цей МАФівський проект, щоб не перетворити українську столицю на середньовічне місто, де будуть діяти тисячі «наливайок».