Під час підготовки до другого читання урядовий законопроект про санкції істотно змінився. Про це на учорашній прес-конференції повідомив народний депутат від фракції «УДАР» Сергій Каплін.

За словами парламентарія, під час доопрацювання у профільному Комітеті з питань національної безпеки і оборони документ отримав той вигляд, у якому його може бути прийнято у парламенті та сприйнято громадянами. «Наприклад, ми прибрали звідти норму, що санкції можуть застосовуватися проти громадян України. Це конфліктуюча з іншими законами норма. Санкції мають застосовуватися проти іноземних громадян, своїх можна притягти до відповідальності за допомогою чинного законодавства», — зауважив С. Каплін.

Крім того, за його словами, змінено порядок ухвалення рішення про запровадження санкцій. Це може бути звернення до РНБО і прийняття нею відповідного рішення або ж рішення парламенту. На розгляд депутатів ці питання виноситимуться у разі, коли потрібна буде широка дискусія. Самі ж санкції розбиті на три групи: персональні, секторальні та санкції проти держави, які повністю охоплюватимуть увесь спектр відносин із країною-агресором.

Загалом законопроект передбачає 25 видів санкцій, починаючи від позбавлення нагород і звань — безстрокові і закінчуючи санкціями з блокування фінансових операцій, у банківській сфері, господарської діяльності.

Водночас, відповідаючи на запитання, які обмеження ефективніші: проти держави Росія чи особисто проти її керівника, депутат зауважив, що усі вони дієві, проте найефективнішими нині є санкції проти держави Росія.

Сам законопроект парламентарій назвав «законом нашої національної гідності» і висловив сподівання, що вже сьогодні парламент складе цей іспит «на відмінно».