Необхідно міняти керівництво заводу імені 61 комунара і проводити серйозну комплексну перевірку на державному підприємстві. Такого висновку дійшов голова Миколаївської ОДА Олексій Гаркуша після наради за участю лідерів профспілок області, галузі та заводу.

Нагадаємо, на початку лютого зневірені комунарівці провели акцію протесту, у фіналі якої спалили опудала чотирьох керівників, причетних до розвалу підприємства. Серед них — гендиректор заводу Ігор Козирєв і міністр Мінпромполітики України Володимир Новицький. Але ситуація на ДП після цього не поліпшилась: на початок березня у підприємства понад 11 мільйонів гривень боргу із зарплати, більш як 18 мільйонів — до Пенсійного фонду, 32 мільйони гривень — у бюджети всіх рівнів. Борги з кожним днем збільшуються, а конституційне право півтори тисячі працівників грубо зневажається: комунарівцям не виплачують зарплату.
Як підкреслив очільник краю, обласна влада не раз інформувала Кабмін і Мінпромполітики про стан справ на заводі, просила прискорити вирішення проблемних питань, визначитися з долею крейсера «Україна», добудовою рефрижераторного судна, державними пільгами, зокрема пільговим кредитуванням суднобудівної галузі. Але ці питання залишилися не вирішеними. З ініціативи ОДА в Миколаєві незабаром має відбутися спільне засідання колегій Мінпромполітики та облдержадміністрації, на яке винесуть і питання стосовно держпідприємства.
Два суднобудівні заводи за боргами випередили всіх
У списку злісних боржників із зарплати лідирують два миколаївські суднобудівні підприємства: ДАХК (державна акціонерна холдингова компанія) «Чорноморський суднобудівний завод» і ДП «Суднобудівний завод імені 
61 комунара».
Сукупний борг двох заводів разом з госрозрахунковим структурним підрозділом, що працює на базі комунарівського виробничого цеху, от-от перевалить за 15 мільйонів гривень.
Тривожну цифру, озвучену на засіданні міської тимчасової комісії з погашення заборгованості із зарплати, дещо згладив фінансовий директор ДАХК «ЧСЗ» Сергій Кобилянський. Фінансист запевнив: передумови для повернення боргу в заводу є — на даний момент виконується замовлення голландської компанії. Що стосується заводу імені 
61 комунара, його директор Ігор Козирєв переконаний: без допомоги держави завод 
з боргами понад 10 мільйонів гривень самостійно не підніметься. Може проіснувати ще якийсь час за рахунок продажу об’єктів невиробничої сфери, але це не вихід.