Законопроектом «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України щодо регулювання окремих питань та відповідальності при утриманні собак та інших домашніх тварин» пропонується встановити кримінальну відповідальність (позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років) за порушення власником собаки або іншої домашньої тварини, або супровідником тварини правил утримання домашніх тварин, наслідком котрого стало спричинення шкоди здоров’ю людини у вигляді тяжких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень. А якщо постраждає неповнолітня дитина або декілька осіб, то позбавлення волі передбачається на строк від п’яти до восьми років. Якщо унаслідок порушення правил утримання станеться загибель людини, на власника тварини чекає від восьми до десяти років позбавлення волі, й від 10 до 12 років, якщо загине дитина або декілька людей. Хуліганство з використанням собак службових чи бійцівських порід пропонується карати позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Також передбачається підвищити адміністративну відповідальність. Крім цього, планують такі доповнення до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»: встановлення попереджувального напису про небезпеку при використанні собаки для охорони території, заборона супроводу потенційно небезпечних собак та собак, які визнані небезпечними, особам, котрим не виповнилося 16 років, психічно хворим або фізично неспроможним керувати твариною. Виводити собак за межі квартири, території подвір’я, організацій, підприємств тощо буде дозволено лише на повідку з прикріпленим до нашийника особистим номерним знаком, а собак бійцівських та службових порід — обов’язково на короткому повідку (не більш як 0,7 м) і в наморднику. Даний проект є більш ніж важливим з огляду кількість випадків нападів собак на людей та нехтування власниками собак хоча б наявності повідка. Однак, на наш погляд, не зовсім зрозумілим є процес притягнення власників собак до відповідальності, адже для цього необхідно встановити особу власника та довести, що ушкодження спричинила саме його тварина. Хто і як буде це робити? І чи не перетвориться вимога до вигулу собак на повідку на декларативну, як це сталося із забороною куріння та розпиття пива в громадських місцях?
Ще цікавим є законопроект «Про мораторій на внесення змін до законодавства України, що ведуть до погіршення умов функціонування української мови». Цей закон, як зазначено в його преамбулі, буде спрямований на усунення передумов для згортання та обмеження використання української мови на території України, ревізії державного статусу української мови як об’єднавчого елементу українського народу та мови міжнаціонального спілкування на території України. Законопроект пропонує встановити мораторій на будь-які законодавчі зміни, що ведуть до погіршення умов функціонування української мови на території України, визначені чинним законодавством.
Погіршенням умов функціонування української мови на території Україні пропонується вважати: перегляд у будь-якій формі статусу української мови як єдиної державної у розумінні статті 10 Конституції України; встановлення привілейованих умов у порівнянні з українською мовою для використання мов національних меншин чи іноземних мов на території України; будь-яке обмеження використання української мови на території України та дискримінація особи на ґрунті використання нею української мови як мови професійного та особистого спілкування.