Такого висновку під час свого робочого візиту до міста Лева дійшов віце-прем’єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесніков. Він побував на двох головних об’єктах, які мають бути готові до чемпіонату, — львівському стадіоні та в аеропорту, а також під’їхав на державний кордон. Привіз до Львова високий гість і подарунок школам — 2012 футбольних м’ячів. Кількість м’ячів стала, ясна річ, символічною, і їх урочисто вручать вихованцям спортивних дитячих футбольних закладів міста — майбутньому українського футболу.
Під час підсумкової прес-конференції Борис Колесніков львів’ян, які очікували його приїзду, чесно кажучи, насторожено, надихнув: «З того, що ми сьогодні вивчили, зрозуміло — якщо вчасно фінансувати і вимагати від підрядників жорстких термінів виконання будівельних робіт, то Львів однозначно буде готовий до Євро-2012». Віце-прем’єр запевнив, що роботи з будівництва стадіону будуть профінансовані у необхідних обсягах. Новий термінал ДП «Міжнародний аеропорт Львів» та концесійну дорогу Львів—Краковець будуватимуть однозначно коштом держави і обидва об’єкти будуть збудовані до чемпіонату.
Щодо загальної оцінки підготовки Львова до Євро-2012, то тут міське керівництво отримало «п’ятірку з мінусом». Але, наголосив пан Колесніков, це — аванс, який іще треба підтвердити. Адже будівництво стадіону відстає від графіка на два місяці. А основною проблемою у підготовці Львова до «Євро-2012» віце-прем’єр-міністр назвав непрофесійний підхід до проектування стадіону, тому до 25 березня Мінрегіонбуд має здійснити експертизу проекту. Назвав Колесніков і дату свого наступного візиту до Львова — 30 березня. За його словами, саме тоді буде прийнято остаточне рішення щодо підрядника. «Стадіон насторожує: тут амбіції беруть гору над здоровим глуздом. Але я думаю, ми досягли домовленостей між міністерством, замовником та підрядником, щоб виправити ситуацію».
Відповідаючи на запитання журналістів, що держава зробить для того, щоб інвестиції в Україну йшли скоріше, Борис Колесніков зазначив: «Ми підготували закон, який на десять років звільнить готельний бізнес від сплати податку на прибуток. Тобто, з 1 січня 2011 року по 1 січня 2021-го цей податок сплачувати не доведеться. Представники усіх готельних мереж світу запрошені в Україну. До того ж наприкінці літа має відбутися зустріч з брендовими фрайчайзінговими компаніями, щоб допомогти українським підприємцям швидше вийти на світовий рівень якості послуг, що надаватимуться споживачам.
На знімку: міський голова Львова Андрій Садовий, голова Львівської ОДА Микола Кміть, віце-прем’єр-міністр України з питань «УЄФА. Євро-2012» Борис Колесніков, а також директор турніру «УЄФА. Євро-2012» і керівник Місцевого організаційного комітету Маркіян Лубківський (зліва направо).
Фото Маркіяна ЛИСЕЙКА (Укрінформ).