У селі Мильча Дубенського району Рівненської області завжди був млин. Мололи тут зерно на борошно і в середньовіччі, і в подальшому. За часів Австро-Угорської імперії, під якою перебували західноукраїнські землі, мильчанський люд звів на той час сучасний механізований млин. А у 1974 році з’явилося нове мірошницьке приміщення. Але з часом обладнання зносилося, а в 2000-му будівлю розпаювали на майнові паї. Відтоді жителі Мильчі залишилися без млина. Тож змушені були везти збіжжя у села за десятки кілометрів.

Утім, питання відкриття нового млина у Мильчі ніколи не втрачало актуальності. Наразі, схоже, мрія селян здійснюється завдяки тому, що громада Мильчанської сільської ради перемогла в обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад області. Суть мильчанського проекту полягала саме у відновленні млина задля забезпечення жителів сільради і довколишніх сіл якісним та дешевим борошном.

На реалізацію цього проекту Рівненська обласна рада передбачила 50 тисяч гривень. Свій внесок у відновлення мірошницького виробництва зробить також місцева громада, зібравши для цього уже понад тридцять тисяч гривень. Усі будівельні роботи планують виконати за два місяці, а відродженням млина опікуватиметься сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, створений при сільській раді.

— З нетерпінням чекаємо, коли млин запрацює, — каже мильчанський сільський голова Юрій Міщук. — А ще збираємося відкрити пекарню, де робитимемо свій хліб. Можливо, навіть фірмовий, за місцевими старовинними народними рецептами.

 

Млинів

Рівненської області.

 

На колажі: у Мильчі, де наразі мешкає сім сотень жителів, добрим словом згадують старий млин і з таким само добрим сподіванням очікують на новий.

Колаж автора.