Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» вивчив якість 10 вітчизняних марок рафінованої дезодорованої вимороженої соняшникової олії марки П. У тестуванні брали участь марки «Олейна», «Чумак», «Дар Сонця», «Край», «Олком», «Славія», «Щедрий Дар», «Fіne Food», «Оліс» і «Стожар».

З лабораторною перевіркою двох показників якості, зазначених у ДСТУ 4492:2005, а саме кислотного й перекисного числа, всі олії впоралися без проблем.

Потім фахівці вирішили протестувати продукт за європейськими нормами. У нашому ДСТУ 4492:2005 теж регламентовано показники безпеки — зокрема, стосовно важких металів, мікотоксинів і пестицидів, — але, на жаль у цьому документі немає ні слова про канцерогенну речовину бензапірен. Водночас Директива Комісії ЄС 1881/2006 допускає наявність бензапірену для олій і жирів у кількості не більш як 2,0 мкг/кг. Вище цього значення бензапірен містили 2 зразки: «Оліс» (8,3 мкг/кг) і «Стожар» (7 мкг/кг), що призвело до зниження загальної оцінки до «погано». У межах припустимого (з урахуванням похибки методу) ця речовина була виявлена ще в 6 оліях: «Дар Сонця», «Край», «Олком», «Славія», «Щедрий Дар» і «Fіne Food». Цим продуктам загальну оцінку знизили до «задовільно».

Багато виробників позиціонують свою олію як продукт, в якому збережено максимальну кількість вітаміну Е. Але чи можна вірити їхнім обіцянкам? У ДСТУ 4492:2005 уміст вітаміну Е нормується лише для нерафінованої олії холодного пресування першого віджиму — у кількості не менш як 80 мг/100 г. Цю цифру можна вважати природним умістом вітаміну в сировині. Але чи зберігається він в олії в разі рафінації та дезодорування?

Лише 3 олії із 10 заявили на етикетках уміст вітаміну Е в цифрах — «Олейна» (60—75 мг/100 г), «Дар Сонця» і «Край» (обидві — не менш як 60 мг/100 г). У всіх трьох оліях фактичний уміст вітаміну відповідав заявленим значенням. Загалом уміст вітаміну Е в цьому продукті відрізнявся істотно: від 36,3 мг/100 г в олії «Fіne Food» до 75 мг/100 г в олії «Чумак».

Загальні результати тестування не дуже втішні: із 10 олій визначили лише двох «відмінників» — «Олейну» і «Чумак». Загальна оцінка «задовільно» в олій «Дар Сонця», «Край», «Олком», «Славія», «Щедрий Дар» і «Fіne Food». До «погано» знижено оцінку оліям «Оліс» і «Стожар», повідомляє сайт test. org. ua.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).