Торгувати в Запоріжжі вигідно. Навіть у кризовому 2009 році в місті відкрили 130 нових підприємств торгівлі, 45 ресторанів і кафе та 83 об’єкти з надання послуг населенню. Це дало змогу створити 1248 нових робочих місць.
Але розширення торговельної мережі аж ніяк не вплинуло на цінову політику підприємців. Складається враження, що вони змагаються між собою, хто більше загилить за той чи інший товар. Цю тенденцію зауважив заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін, який на останній селекторній нараді з керівниками територій назвав їхню роботу незадовільною, а ситуацію з ціноутворення некерованою. «Рекордсменом» виявилася гречка, яка щотижня дорожчала в середньому на 20 відсотків. І тепер кілограмовий пакет крупи коштує близько 8 гривень. Інший традиційний продукт — цукор — продають у магазинах дорожче 10 гривень.
Протягом останнього місяця негативна тенденція до зростання цін стала визначальною в Бердянську, Енергодарі, Мелітополі та обласному центрі. До того ж на всі без винятку продукти харчування. Скажімо, в Бердянську на 10,7 відсотка подорожчало молоко і на 16,8 відсотка — варена ковбаса першого сорту. І це за того, що її виробляють у місті і не на одному м’ясокомбінаті... А в Енергодарі молоко подорожчало аж на 36 відсотків, яйця — на 11, цукор — на 13,2.
Як вважає Олександр Сін, економічних підстав для накручування цін немає, це — спекулятивні прояви і наслідок безконтрольності. Яскравим прикладом останнього є ситуація, що склалася в обласному управлінні із захисту прав споживачів, де за хабарництво міліція заарештувала вже третього поспіль керівника. Але торгівля — річ тонка, тут одним викручуванням рук справу не поліпшиш. Тому в області по суботах почали проводити продовольчі ярмарки, активізувалася виїзна торгівля. У такий спосіб удалося дещо знизити ціни на овочі, макаронні вироби та деякі крупи. Але загальна картина не радує. І це не дивно, бо навіть яблука та цибулю до нас везуть із Польщі.
Що почім у Запоріжжі
Яловичина (1 кг) — 25—48 грн.
Свинина (1 кг) — 35—45 грн.
Сало (1 кг) — 25—28 грн.
Картопля (1 кг) — 4—8 грн.
Морква (1 кг) — 6—8 грн.
Буряк (1 кг) — 6—7 грн.
Цибуля (1 кг) — 6—7 грн.
Вершкове масло (1 кг) — 53—54 грн. (домашнє — 80—100 грн.)
Сир домашній (1 кг) — 25—26 грн.
Сметана (літр) — 30—35 грн.
Молоко (літр) — 7—7,5 грн.
Яйця (десяток) — 9 грн. (домашні — 10—11 грн.).
Риба свіжа (пеленгас, 1 кг) — 18—20 грн.