Прем’єр-міністр Микола Азаров на першому робочому засіданні Кабміну відразу роздав доручення членам кабінету. Через кілька днів почнуть танути сніги, і хоча час бездарно змарновано, треба негайно готувати техніку, будівельні матеріали, мобілізувати людей і починати протистояти повені. Особисту відповідальність за те, «щоб від повені не постраждала жодна людина», покладено на міністра з питань надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича. Віце-прем’єр з питань АПК Віктор Слаута, міністр аграрної політики Микола Присяжнюк та міністр фінансів Федір Ярошенко мають докласти максимум зусиль, щоб без затримок розпочалися весняно-польові роботи. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко нестиме персональну відповідальність «за чесні ціни та цінову стабільність у країні». Допомагати йому в цьому мають Антимонопольний комітет та Нацбанк.
Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв разом з міністром палива та енергетики Юрієм Бойком і міністром фінансів Федором Ярошенком мають вжити заходів для нарощування вуглевидобутку та стабілізації цін на енергоносії. Віце-прем’єру з гуманітарних питань Володимиру Семиноженку та міністру охорони здоров’я Зіновію Митнику доручено тримати на контролі питання поліпшення медичного обслуговування людей, а віце-прем’єра з питань регіональної політики Віктора Тихонова призначено відповідальним за ситуацію в житлово-комунальному господарстві країни. Оцінюючи загальний стан економіки та завдання, які стоять перед урядом, М. Азаров закликав зосередити усі зусилля на пожвавленні споживчого попиту і відновленні будівельного конвеєру. «Тігіпко, Тихонов, Ярошенко, Цушко — на вас лежить персональна відповідальність за те, щоб швидке і грамотне використання цих важелів підйому економіки дало нам відчутний ефект», — сказав прем’єр. За його словами, щоб стабілізувати ситуацію в промисловості, де падіння становило 15 відсотків, протягом двох наступних років потрібно щорічно отримувати приріст на рівні 7—8 відсотків.
Але доки цього приросту немає, уряду, щоб забезпечувати соціальні та інші видатки, в тому числі щоб виконати власний закон про збільшення соціальних стандартів, потрібно отримати додаткове кредитування. А це означає, що треба відновити співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, котрі, у свою чергу, ставлять уряд перед необхідністю здійснення непопулярних кроків, зокрема, збільшення внутрішніх цін на газ, до чого нова влада не дуже готова, чи скорочення дефіциту бюджету. Часткову відповідь на запитання, як уряд планує вирішувати ці завдання, побачимо під час розробки бюджету на 2010 рік.
Також М. Азаров торкнувся ситуації в Києві. Він повідомив, що особисто проведе 20 березня нараду з Київською державною адміністрацією, оскільки цієї зими Київ нагадував блокадне місто. «Це — ганьба для європейської столиці», — сказав він та пообіцяв розібратися, «хто заслуговує на покарання та як виправити ситуацію».
А на початку засідання Прем’єр-міністр Микола Азаров, щоб продемонструвати глибину кризи в країні, висловився на «атомобільну» тему. На його думку, про рівень управління країною з боку попереднього уряду якнайкраще свідчить те, що основний службовий автомобіль Прем’єр-міністра виявився несправним. «Який порядок може бути в країні, коли у Прем’єр-міністра несправний службовий автомобіль», — запитав він та додав, що поцікавився, яким автомобілем їздила Юлія Тимошенко. «З’ясовується, на власному, на особистому авто, хоча в декларації Тимошенко не згадувала, що має особистий броньований «Мерседес», тобто навіть у цьому слова розходилися зі справами», — додав М. Азаров.
Відтак, прем’єр зробив висновок, що, на відміну від попереднього уряду, нинішній Кабмін — це команда справжніх професіоналів, які здатні стабілізувати ситуацію, вивести країну на стійкий розвиток і забезпечити проведення структурних реформ. На його думку, або нинішній уряд «увійде в історію як уряд реформаторів, що вивів країну з кризи, як уряд, з якого почалася нова якість життя в Україні, або ми безславно підемо, як багато наших попередників», — сказав прем’єр. А якщо міністри цього не усвідомлять, то «замість борозни залишить за собою пилюку».